MENIU

AEP rămâne fără șef până pe 28 martie - Votul a fost amânat de Parlament - Culisele negocierilor dintre PSD și PNL

Procedura alegerii președintelui Autorității Electorale Permanente va fi reluată, la aproape trei luni de la demisia lui Constantin-Florin Mitulețu-Buică, a decis marți Parlamentul. Viitorul candidat pentru șefia AEP va fi decis în ședința coaliției, urmând să fie prezentat până pe 17 martie în fața Parlamentului.  

Conducerea Parlamentului a decis, marţi, reluarea procedurii privind alegerea preşedintelui AEP. Termenul pentru depunerea de noi candidaturi este peste 10 zile, iar votul în Parlament va fi dat pe 28 martie. Mitulețu-Buică a demisionat de la conducerea AEP încă din 11 ianuarie, după ce a fost acuzat de conflict de interese. Acesta a rămas în continuare în instituție, ca secretar general, funcție pe care a ocupat-o și înaintea numirii ca președinte AEP în 2019. Demisia din fruntea AEP a lui Mitulețu-Buică a intrat în vigoare din 13 februarie 2023.

Conform legii, președintele AEP este numit prin hotărâre adoptată în ședință comună a Senatului și Camerei Deputaților, la propunerea grupurilor parlamentare, dintre personalitățile cu pregătire și experiență în domeniul juridic sau administrativ, pentru un mandat de 8 ani.

Parlamentarii au decis, marți, în ședința Birourilor reunite ale celor două Camere, prelungireaa calendarului numirii unui preşedinte al AEP. Astfel că, până în data de 17 martie, pot fi depuse candidaturi, iar pe 24 martie au loc audierile în comisii şi pe 28 martie, la ora 13.00 are loc votul în plenul reunit.

Viitorul candidat pentru șefia AEP, care va fi prezentat în Parlament, urmează să fie ales în urma discuțiilor din coaliția de guvernare.

Actualul prefect al Capitalei - Toni Greblă, fost judecător CCR și fost senator PSD, ar fi favorit în cursa pentru șefia AEP, de către PSD, potrivit surselor citate de Realitatea PLUS. În același timp, liberalii l-ar prefera pe vicepreședintele AEP - Marian Muhuleț, potrivit unor surse politice. 

În 2024 vor fi organizate toate cele patru tururi de alegeri: locale, europarlamentare, parlamentare și prezidențiale.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat că șefia AEP nu este împărţiţă politic între PSD şi PNL şi este convins că Toni Greblă, actualul prefect al Capitalei susţinut de social-democraţi pentru şefia AEP, va asigura independenţa instituţiei, inclusiv în anul electoral 2024. 

”Nu există niciun blocaj la AEP. Domnul Toni Greblă a fost judecător la CCR. Putem să îi aducem multe. Cu toţii avem un trecut. O să fie vot pe AEP. Cred că nu va fi mâine, va fi peste două săptămâni. (...) Repet, preşedintele AEP nu îl discutăm politic şi nu îl împărţim politic între PSD şi PNL. A existat o procedură în Parlament unde s-au depus anumite dosare. Unele au fost acceptate. Sunt ferm convins că experienţa domnului Greblă o să asigure independenţa la AEP”, afirma Marcel Ciolacu.

Fostul președinte AEP - Constantin Florin Mituleţu Buică a demisionat din funcție pe 11 ianuarie, după ce Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul privind un conflict de interese despre numirea cumnatei sale într-o funcție în cadrul AEP.

"Autoritatea Electorală Permanentă informează că astăzi, 11.ianuarie 2023, domnul Constantin-Florin Mitulețu-Buică a înaintat celor două camere ale Parlamentului demisia de onoare din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente începând cu data de 13 februarie 2023, în condițiile Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente și ale Legii nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar", a transmis AEP.

Constantin-Florin Mituleţu-Buică, fostul șef AEP, s-a aflat în centrul unui scandal, după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a solicitat Parchetului să îl cerceteze pe acesta pentru folosirea funcţiei deţinute pentru favorizarea unor persoane, infracţiune prevăzută şi pedepsită de articolul 301 (conflictul de interese) din Codul Penal. În speţă este vorba despre faptul că Mituleţu Buică "a emis, aprobat şi semnat nouă acte materiale" pentru numirea cumnatei sale în funcţia de consilier al vicepreşedintelui Autorităţii Electorale Permanente.