MENIU

Adriana Pistol: Toți din focarul-coronavirus de la școala nr. 28 au tulpina britanică. Nici nu are rost să cheltuim bani cu secvențierea. Când vin rezultatele

Adriana Pistol, director în Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), a declarat, marți, că este evident din punct de vedere epidemiologic că toți cei din focarul de la școala nr. 28 din Sectorul 2 al Capitalei sunt infectați cu tulpina britanică. Medicul epidemiolog a concluzionat că nu este nevoie să se mai cheltuiască bani pentru secvențiere, mai ales că analiza unei singure probe costă în jur de 500 de euro. Rezultatele la secvențierea analizelor celor depistați sunt așteptate cel devreme vineri, 29 ianuarie, a mai anunțat Adriana Pistol.

 

„Informații de ultimă oră astăzi nu am, dar este clar un focar datorat acestei tulpini B1117. Cel puțin primele 4 persoane identificate au și intrat în procesul de secvențiere la Institutul „Matei Balș”. Este un proces laborios și durează câteva zile bune. Nu mă aștept ca înainte de ziua de vineri să se confirme (să vină rezultatul secvențierilor - n.red.)”, a declarat Adriana Pistol, marți, despre cazurile celor infectați cu noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie.

„Din punct de vedere epidemiologic, mie îmi este suficient ca să spun că toate celelalte cazuri care se află în legătură directă cu aceste persoane au aceeași tulpină. Nici nu cred că este o necesitate să mai cheltuim bani cu secvențierile. Focarul, putem spune, s-a creionat și definit”, a concluzionat Adriana Pistol. 

Despre secvențierea genomică, medicul spune că „este un proces laborios, este un proces costisitor. Din câte știu eu, costă în jur de 500 de euro, o secvențiere de tulpină. Nu avem foarte multe laboratoare care să faca acest lucru Dar în momentul în care există o suspiciune, se trece la secvențierea tulpinii respective”. 

Citește și Care e capacitatea de secvențiere genomică a României pentru noile tulpini SARS-CoV-2 - Adriana Pistol: „Nu avem foarte multe laboratoare. Se vor face atâtea secvențieri câte sunt necesare”

Medicul epidemiolog a mai anunțat că cei infectați nu au forme grave de boală.

„Ceea ce este un lucru de remarcat este faptul că niciuna dintre persoanele respective, din datele pe care le dețin eu, nu are o formă de îmbolnăvire care să fie nici măcar medie. Deci nu-i este periclitată starea de sănătate”, a mai spus Adriana Pistol, marți, la conferința de presă a COmitetului național de vaccinare. 

În prezent, pe teritoriul României au fost identificate 5 cazuri cu noua variantă de coronavirus SARS-Cov-2. Ultimul caz este cel din Constanța, confirmat marți, după cele din Suceava și Giurgiu, pe lângă focarul de la școala din București. 

CÂTE CAZURI CU NOUA TULPINĂ DIN MAREA BRITANIE - B.1.1.7 AU FOST IDENTIFICATE ÎN ROMÂNIA