MENIU

ADRIAN NĂSTASE va fi eliberat

<p>Adrian Năstase</p>

ADRIAN NĂSTASE va fi eliberat condiţionat azi, a decis instanţa. Pe 23 iulie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui ADRIAN NĂSTASE de eliberare condiţionată, însă DNA a atacat decizia magistraţilor. ADRIAN NĂSTASE.

ADRIAN NĂSTASE a sosit la tribunal în jurul orei 11 şi le-a spus celor prezenţi"Sper să putem vorbi diseară". Fostul premier a părăsit tribunalul la 12.30. 

Fiii lui ADRIAN NĂSTASE, Andrei şi Mihnea, au venit, însoţiţi de avocaţii familiei, la Tribunalul Ilfov, cu puţin timp înainte ca fostul premier să fie adus la instanţă pentru judecarea contestaţia procurorilor anticorupţie în cazul deciziei Judecătoriei Sectorului 4, prin care a fost admisă propunerea de eliberare condiţionată a lui Năstase, după ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani şi şase luni de închisoare, scrie Mediafax.

Andrei Năstase a spus că speră ca joi tatăl său să fie eliberat şi astfel să aibă motive să dea barba jos, pe care o poartă din solidaritate cu ADRIAN NĂSTASE .

ADRIAN NĂSTASE. Întrebat dacă familia i-a pregătit un program special lui Adrian Năstase în cazul în care ar fi eliberat, Andrei Năstase a spus că nu s-au făcut planuri concrete pentru că nu este bine să fie făcute planuri în avans. El a precizat că în cazul eliberării tatălui său, vor exista clipe plăcute în familie.

Întrebat dacă statul a reuşit recuperarea celor aproximativ 600.000 de euro constataţi ca mită în dosarul "Zambaccian", Andrei Năstase a refuzat să răspundă, precizând că o astfel de întrebare va primi răspuns doar dacă vine din partea instanţei de judecată.

ADRIAN NĂSTASE. Pe 23 iulie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui ADRIAN NĂSTASE de eliberare condiţionată, însă DNA a atacat decizia magistraţilor.

Dacă Tribunalul Ilfov va respinge contestaţia DNA, atunci ADRIAN NĂSTASE va fi eliberat din închisoare.

ADRIAN NĂSTASE. În contestaţia depusă în instanţă, procurorii DNA susţin că ADRIAN NĂSTASE nu s-a remarcat printr-un comportament deosebit, care să justifice punerea în libertate, activităţile educative desfăşurate în Penitenciarul Jilava au avut loc împreună cu alţi deţinuţi şi nu reflectă comportamentul său personal, iar la dosarul de eliberare condiţionată nu există dovezi temeinice de îndreptare a acestuia.

De cealaltă parte, avocaţii lui ADRIAN NĂSTASE au declarat că fostul premier îndeplineşte toate condiţiile pentru a ieşi mai devreme din închisoare, a executat deja fracţia de o treime din condamnare, nu a fost sancţionat niciodată în penitenciar, a avut un comportament disciplinat şi a participat la 24 de dezbateri pe diferite teme şi la manifestări artistice.

ADRIAN NĂSTASE. La data de 24 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca la cei patru ani de închisoare primiţi de fostul premier în dosarele 'Zambaccian' şi 'Trofeul calităţii' să se adauge şase luni ca spor de pedeapsă, astfel încât totalul se ridică la patru ani şi şase luni de închisoare.

ADRIAN NĂSTASE a fost condamnat pe 6 ianuarie 2014 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trei ani pentru şantaj în dosarul 'Zambaccian'. De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul 'Trofeul calităţii', din care a efectuat opt luni de detenţie, fiind eliberat condiţionat.

ADRIAN NĂSTASE În dosarul 'Zambaccian', ADRIAN NĂSTASE a fost acuzat că a primit de la fostul şef al ISC, Irina Jianu, în perioada 2002-2004, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 600.000 de euro, constând în bunuri importate din China şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu şi Bucureşti.

ADRIAN NĂSTASE În dosarul 'Trofeul calităţii', ADRIAN NĂSTASE a fost acuzat că în anul 2004 s-ar fi folosit de ''influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid'' pentru organizarea unui simpozion intitulat 'Trofeul calităţii în construcţii' cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la care urma să participe. AGERPRES

SCRISOAREA EMOŢIONANTĂ, trimisă de DANA NĂSTASE soţului ei în închisoare

Adrian Năstase a publicat pe blog o scrisoare de la soţia sa, Dana Năstase, primită chiar în ziua în care au împlinit 29 de ani de căsnicie.

ADRIAN NĂSTASE Textul integral al scrisorii, publicat pe blog:

"Adrian, am avut un vis! Eram împreună, aşa cum am fost în ultimii 29 de ani. Aceiaşi, tu şi eu. Ne-am întâlnit cu Dumnezeu, care ne-a spus: vă mai dau de trăit împreună încă o sută de ani. Să compenseze anii în care, prin forţa lucrurilor şi micimea oamenilor aţi stat separaţi. Să fie şi pentru anii în care tu ai fost, poate, prea preocupat de soarta altora. Să fie pentru a vă petrece timpul cu copiii. Când veţi sărbători 129 de ani împreună să nu uitaţi că sunt acolo cu voi, la fel de preocupat să vă fiu alături ca până acum! Aşa mi-a spus Dumnezeu în vis, apoi am închis ochiii, am lacrimat şi am adormit cu gândul la tine, la noi, la cei 29 de ani petrecuţi alături de omul care ne-a luminat existenţa mie şi altor milioane!

Cu toată dragostea,
Dana"

Dana Năstase, soția fostului premier al României Adrian Năstase, a fost condamnată definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul Zambaccian. 

Năstase a avut comportament foarte bun în detenţie, a scris lucrări şi a fost recompensat - MOTIVARE

Adrian Năstase a avut un comportament foarte bun în timpul detenţiei, a participat la activităţi educative şi a scris trei lucrări ştiinţifice, fiind recompensat de opt ori, arată magistraţii de la Judecătoria Sectorului 4 în motivarea deciziei de liberare condiţionată a fostului premier.


ADRIAN NĂSTASE Judecătoria Sectorului 4 (JS4) a decis, în 23 iulie, că fostul premier Adrian Năstase, condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare în dosarele "Zambaccian" şi "Trofeul calităţii", poate fi eliberat condiţionat, în urma executării unei treimi din pedeapsă.

Decizia din 23 iulie nu este definitivă. În aceeaşi zi, DNA a anunţat că va contesta hotărârea instanţei, potrivit mediafax.ro.

Magistraţii de la JS4 au analizat propunerea de liberare condiţionată înaintată de comisia responsabilă din Penitenciarul Jilava, potrivit căreia Năstase "a avut un comportament foarte bun pe perioada detenţiei, nefiind sancţionat disciplinar".