MENIU

Adrian Marinescu: E o naivitate să credem că tulpina Omicron ne va ocoli

Medicul infecționist Adrian Marinescu

Medicul Adrian Marinescu, director medical al Institutului "Matei Balș" susține că ar fi o naivitate să ne imaginăm că România va fi ocolită de infectările cu tulpina Omicron sau de valul 5 al pandemiei. În acest context, este important ca autoritățile, dar și oamenii de rând să se pregătească mai bine decât au făcut-o pentru valul 4. Într-o intervenție la Realitatea Plus, Marinescu a subliniat importanța vaccinări, care rămâne cea mai bună formă de protecție în fața unor forme grave ale bolii. 

Adrian Marinescu a afirmat că izolarea celor 3 persoane revenite din Africa de Sud, în cazul cărora există suspiciunea de infectare cu tulpina Omicorn, este un lucru bun, iar autoritățile și specialiștii ar trebui să-și intensifice eforturile în această direcție.

"Este drept că se transmite foarte ușor dar, din fericire, ne așteptăm să aibă manifestări ușoare. Din ce știm până acum, ne așteptăm să avem interferențe și asupra celor vaccinați, dar totuși cei cu 3 doze vor fi mai protejați în fața formelor grave. Sigur, e o ipoteză de lucru, secvețierile continuă, dar cel mai important este să identificăm rapid și să izolăm aceste cazuri. Cu siguranță în zilele următoare vom avea rezultatele pentru cei 3, dar important este să continuăm cu procesul de secvențiere pentru identificarea acestei noi tulpini, pentru că astfel de anchete epidemiologice ne-ar ajuta să blocăm sau să limităm transmiterea comunitară," a declarat Adrian Marinescu.

Medicul infecționist a tras un semnal de alarmă și în legătură cu evoluția valului 5 al pandemiei, pe care nu trebuie să-l atribuim noii tulpini, de unde și ipoteza unui alt val Omicon.

"În valul 5, care a început deja în Europa Occidentală, cele mai multe infectări sunt tot cu variantele Delta si Delta Plus. Este evident că vom avea și în România, întrebarea este dacă putem să facem în așa fel încât formele să fie ușoare și să să nu avem numărul uriaș de decese din valul 4," a precizat Marinescu.