MENIU

Ababei, fostul șef adjunct din Poliția Capitalei, la Tribunal. DNA cere arestarea preventivă

Roberto Ababei

Directorul general adjunct al Poliției Capitalei, Roberto Ababei, reținut miercuri seară de procurori Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru trafic de influență, va fi prezentat astăzi magistraților din cadrul Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă. UPDATE: Roberto Ababei a fost demis, joi, din funcţia de director general adjunct în Poliţia Capitalei.

UPDATE: Roberto Ababei a fost demis, joi după-amiaza, din funcţia de adjunct în Poliţia Capitalei.

Roberto Ababei a fost adus ieri în fața procurorilor DNA în calitate de inculpat într-un dosar de trafic de influență. Oamenii legii au decis să-l rețină pentru 24 de ore pe directorul general adjunct al Direcției Generale a Poliției Municipiului București (DGPMB).

Acesta va fi prezentat, astăzi, magistraților de la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că, în perioada 14 iulie – 6 august 2015, Roberto Ștefan Ababei, în calitate de director general adjunct al DGPMB,  a primit de la doi oameni de afaceri suma totală de 13.000 de euro, în două tranșe de 3.000 de euro, respectiv 10.000 de euro, și produse alimentare.

În schimbul banilor, acesta le-a promis oamenilor de afaceri că, prin funcția deținută, va influența polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, care efectuau cercetări cu privire la presupuse infracțiuni de evaziune fiscală, săvârșite de cei doi antreprenori, în legătură cu activitatea firmei pe care o administrau.

De asemenea, Roberto Ababei le-a lăsat persoanelor respective impresia că are influență și asupra unei persoane cu funcție de conducere din cadrul Poliției Capitalei, care conduce, îndrumă și controlează activitatea Poliției Economice, promițând, în mod repetat, oamenilor de afaceri că îi va determina pe funcționarii publici din cadrul DGPMB să efectueze, favorabil celor doi administratori, activitățile cu privire la infracțiunile față de care se desfășurau cercetări.

În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. În acest caz , procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Robert Ababei este șef adjunct în cadrul Poliției Capitalei din anul 2013, anterior fiind șeful Poliției Sector 2.

Potrivit declarației de avere, acesta deține un autoturism Audi A6 fabricat în anul 2009 și câștiga anual din meseria de polițist 88.384 de lei.

Soția lui Robert Ababei lurează și ea, de asemenea, în cadrul Poliției Capitalei, pe funcția de șef de birou, și câștigă anual 51.400 de lei.