MENIU

ADIO, "GAULOISES": Un alt simbol francez se risipește ca fumul

ADIO, "GAULOISES": Un alt simbol francez se risipește ca fumul

Cel mai mare fabricant de țigarete din Franța, Seita, își închide porțile și se relochează în Polonia: 327 de locuri de muncă urmează să fie suprimate, iar 'Gauloises', una dintre bijuteriile identității culturale a Franței, nu va mai fi produsă pe teritoriul acestei țări, notează cotidianul belgian De Morgen, preluat de Courrier International.

Abia numit prim-ministru, Manuel Valls s-a și lovit de probleme. Fabrica din Carquefou, de lână Nantes, produce în fiecare an circa 12,2 miliarde de țigarete, însă are de suferit în prezent din cauza diminuării consumului. Guvernul francez, care a adoptat o atitudine "discretă" în acest caz, se află într-o situație complicată: anii în care s-a investit în prevenția consumului de tutun și-au adus roadele. Vânzările demoralizante de "Gauloises" ar fi trebuit, printre altele, să fie o veste bună. Cu toate acestea, guvernul francez păstrează tăcerea și aceasta pentru că relocarea uzinei constituie de fapt o grea lovitură la adresa ego-ului francez.

Producția și comercializarea acestei "excepții franceze" numite Gauloises au rămas multă vreme o afacere de stat, oarecum ca Academia Franceză, un alt gardian al gustului francez oficial, potrivit agerpres.ro.

Mai multe articole despre:
Polonia fabrică ţigări tigarete Gauloises