MENIU

CSM amână audierea Adinei Florea pentru șefia DNA, după un conflict deschis Toader-Lazăr

<p>Adina Florea, intervievată la CSM</p>
<p>Adina Florea, intervievată la CSM</p>

Ședința CSM pentru audierea Adinei Florea, propunerea lui Tudorel Toader pentru șefia DNA, s-a dovedit a fi una tensionată, cu un conflict deschis între ministrul Justiției și procurorul general Augustin Lazăr. Secția de procurori a CSM a decis în cele din urmă amânarea audierii pentru 8 octombrie.  

Secția pentru procurori a CSM a amânat joi, cu 4 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă”, audierea Adinei Florea, propunerea lui Tudorel Toader la sefia DNA, pentru ziua de 8 octombrie, după o ședință cu scântei, în care ministrul Justiției s-a contrat cu procurorul general Augustin Lazăr. 

Amânarea a fost decisă din cauza sesizării făcute de procurorul general Augustin Lazăr la Inspecția Judiciară, dat fiind incidentul de securitate de la Constanța. Și cearta din ședința CSM s-a axat de altfel pe presupusa abatere a Adinei Florea, care a fost audiată pe data de 19 septembrie ca martor la Parchetul General în dosarul legat de provenienţa potocolului secret SRI-Parchetul General publicat de Darius Vâlcov.

"Exista suspiciunea că Adina Florea a obținut o copie după un document clasificat și l-a deținut în afara zonei de securitate", a precizat procurorul Nicolae Solomon, în ședința de joi. 

O propunere privind emiterea unei adrese la Inspecția Judiciară și amânarea interviului Adinei Florea până la venirea răspunsului a fost refuzată însă de Tudorel Toader.

”Cu privire la propunerea de amânare, eu nu sunt de acord, pentru că nu veți putea indica temeiul judridic pentru amânarea audierii și formularea unui aviz consultativ”, a spus Toader.

”Avem legea 317 pe 2004 care prevede condițiile în care sunt evaluați magistrații. Regulamentul detaliază. Un regulament este inferior legii. Noi discutăm că evaluarea magistraților se face după legea 317”, a răspuns Lazăr.

Florea însăși a intervenit pentru a preciza că ”incidentul de securitate” nu are nici o legătură cu persoana sa și că Parchetul General nu ar trebui să fie cel care derulează ancheta.

”Legat de acest subiect mă tem că o anchetă obiectivă ar fi trebuit să fie făcută de orice altă structură dar nu de Parchetul General, având în vedere că domnul procuror general este semnatarul acestui protocol”, a spus Florea.

Cine este Adina Florea, propunerea lui Tudorel Toader la șefia DNA

Funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

Fost procuror general al Constanţei, dar şi prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, magistratul Adina Florea a devenit celebru pentru clinciurile avute cu primarul Radu Mazăre, în legătură cu dosarul penal "Zvastica", deschis pe numele edilului după ce acesta a defilat în uniformă de nazist la o prezentare de modă, în vara anului 2009. 

Adina Florea a formulat în iunie 2018 o cerere de transfer de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Ce avere are Adina Florea 

Potrivit declarației de avere completate în 13 iunie 2017 și postate pe site-ul CSM, Adina Florea deține un apartament în Constanța, de 90,44 mp, dobândit în anul 2005 prin donație, un autoturism Audi A4 fabricat în anul 2007, un depozit bancar la Unicredit Tiriac Bank în lei deschis în anul 2009 în care se află suma de 33.868,03 lei și un depozit bancar deschis la aceeași bancă în anul 2011 în care se află suma de 3000 de euro, a scris ziuaconstanta.ro.

La categoria "Datorii", Adina Florea a menționat un credit ipotecar contractat în anul 2007 de la Unicredit Tiriac Bank, în 2007, scadent în 2027, în valoare de 45.000 euro.

Mai multe articole despre:
justiţie CSM interviu adina florea