MENIU

Adevărul despre rectificarea "pozitivă" de buget. Investiții de 3,1 mld lei NEGATE, salarii mai mari

Fără bani de autostrăzi 
<p>Marile proiecte de infrastructură, &icirc;ngropate după 3 ani şi de guvernare Victor Ponta</p>

Bugetul este pe plus după primele 6 luni din 2015 deoarece 3,1 miliarde euro au fost tăiați de la investiții. Dacă Guvernul Ponta nu știe să cheltuiască banii pe lucrări publice, știe în schimb să-i cheltuiască pe salarii mai mari: după rectificarea bugetară aflată marți pe masa Guvernului, cheltuielile de personal cresc cu 636 milioane lei.

Guvernul a rămas cu mai mulți bani decât era programat în buget, după primele șase luni ale anului, pentru că nu a reușit să-i cheltuiască. Eșecul repetat în absorbția de fonduri europene permite Guvernului să renunțe la partea de cofinanțare din buget - deci face "economie" acolo unde nu trebuie.

În prima jumătate a anului, Guvernul a tăiat 6,8 miliarde de lei, adică 1,5 miliarde de euro de la cofinanţările pentru fondurile europene și a redus cu 1,6 miliarde euro cheltuielile de capital (adică investițiile). Acum cabinetul Ponta se pregătește să dea banii necheltuiți în infrastructură pe asistații sociali. 

Surpriza primei rectificări bugetare din acest an este tăierea unui miliard de lei de la Ministerul Transporturilor care gestionează investiţiile majore de infrastructură, în vreme ce partea de protecţie socială reprezentată de Ministerul Muncii primeşte 1,2 mld. lei în plus.

Premierul Victor Ponta anunță, în schimb, ca pe o mare victorie a Guvernului pe care îl conduce faptul că nu se consumă banii disponibili și Guvernul e în măsură să facă rectificări "pozitive".

Victor Ponta a insistat că e un lucru bun că bugetul are un plus de 4 miliarde lei şi nu un deficit de 13 miliarde de lei, după primele 6 luni: "Ideea e următoarea, ca să înţeleagă toată lumea. Conform legii bugetului de stat, pe primele 6 luni, România trebuia să aibă un deficit de 13 miliarde de lei, adică să cheltuiască mai mult decât să încaseze. Pe primele 6 luni, România are un plus de 4 miliarde de lei, deci nu a cheltuit mai mult decât a încasat, ci a încasat mai mult decât a cheltuit" a spus premierul.

Opoziția vorbește în termeni duri de incapacitatea Guvernului de a face investiții: vicepreședintele PNL, Andreea Paul spune că e o "crimă economică" ca într-o țară fără autostrăzi, fără investiții în școli și spitale să te dovedești incapabil să cheltuiești banii plătiți prin taxe și impozite de români:

"Execuția bugetară a României la 6 luni s-a închis cu excedent de 0,6% din PIB. Este a doua crimă economică ca într-o țară fără autostrăzi, fără investiții în școli și spitale să te dovedești incapabil ca și Guvern PSD să cheltuiești banii plătiți prin taxe și impozite de români pentru cele 3 mari priorități: infrastructură, educație și sănătate. Aceste 'economii' riscă să fie aruncate la rectificare bugetară în proiecte foarte mici în administrațiile publice conduse de PSD pentru a-și pregăti campania electorală din anul următor", a scris Andreea Paul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit liderului PNL, prima "crimă economică" a Guvernului PSD a fost pierderea banilor europeni tot pentru autostrăzi.

Serviciile secrete primesc mai mulți bani la rectificarea bugetară

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a recunoscut că Ministerul Transporturilor este incapabil să-și cheltuiască bani alocați în buget, cu toate că România are nevoie ca de aer de investiții în infrastructură. Premierul Victor Ponta, pe de altă parte, se laudă cu "economiile" pe care Guvernul le-a realizat în prima jumătate a anului și e mândru de rectificarea "pozitivă" de buget.

Eugen Teodorovici a acuzat Ministerul Transporturilor că nu poate cheltui banii pe care îi are la dispoziție, arătând lipsă de profesionalism, motiv pentru care i se taie din buget la rectificare. "De cheltuirea acestor bani se leagă, într-un fel sau altul, dezvoltarea întregii economii", a recunoscut ministrul Finanţelor:

"Transportul este sectorul care, din păcate, ne dezamăgeşte în continuare. Pe de o parte, pentru că nu cheltuie banii pe care îi au alocaţi, pentru că ştim foarte bine, de cheltuirea acestor bani pe acest sector se leagă, într-un fel sau altul, dezvoltarea întregii economii. Deci, pe de o parte, nu cheltuie banii, pe de altă parte, mai vin şi solicită bani suplimentari", a afirmat Teodorovici, citat de Mediafax.

Incapacitatea Guvernului de a absorbi fonduri europene și de a-și cheltui proprii bani bugetați pentru lucrări de investiții înseamnă sufocarea economiei.

Mai multe articole despre:
rectificare bugetară investiţii