MENIU

Adevărul despre alocațiile pentru copii în Europa. Ce ţări dau cei mai mulţi bani

Alocaţiile pentru copii în Europa

Deputații au votat miercuri un amendament propus de PNL, prin care alocațiile de stat pentru copii se dublează, de la 42 la 84 de lei. 

În timp ce statul român plătea o sumă absolut ridicolă ca alocaţie pentru copii: 9,4 euro pe lună (cât reprezintă cei 42 lei), celelalte state din UE îşi susţin în mod serios natalitatea, după cum reiese dintr-o analiză Realitatea.net.

În România, cei 42 lei alocaţi copiilorde peste doi ani reprezentau doar 4,3% din salariul minim pe economie, potrivit unui raport al organizaţiei Salvaţi copiii. Acum, ponderea va fi de 8,6%, încă departe de Ungaria, unde raportul alocație/salariu minim este de 18%.

În Italia, alocaţia lunară ajunge la 258 euro pe lună, iar în Suedia alocaţiile variază între 120 euro şi 218 euro per copil, în funcţie de numărul de copii din familie.

În Marea Britanie, sunt mai multe tipuri de indemnizaţii acordate copiilor. Există o alocaţie standard (Child Benefit), care reprezintă aproximativ 100 euro pentru primul copil şi câte 65 euro pentru ceilalţi copii.

La aceşti bani se adaugă aşa-numitul Child Tax Credit, alcătuit dintr-o sumă fixă echivalentă a 646 euro pe an (54 euro lunar), plus o sumă variabilă, dependentă de anumite condiţii şi venituri, dar care poate ajunge la 3.226 euro pe an (268 euro lunar).

Mai există şi un fond special în care statul britanic depune bani pentru un copil până la vârsta de 18 ani, fără posibilitatea de a fi scoşi mai devreme. Suma poate ajunge la echivalentul a 4.400 euro pe an (366 euro lunar).

Ce spune Ponta despre dublarea alocaţiilor pentru copii

În Irlanda, alocaţia pentru fiecare copil este de 130 euro (în cazul primilor trei născuţi) şi de 140 euro de la al patrulea copil în sus. Ca şi britanicii, irlandezii mai acordă şi alte subvenţii şi ajutoare copiilor care pot dubla sau chiar tripla această sumă.

În Olanda, alocaţia standard pentru copii creşte o dată cu vârsta copilului şi se acordă trimestrial. Până la vârsta de 5 ani, fiecare copil primeşte 191 euro la trei luni (63 euro pe lună), dacă are între 6 şi 11 ani, primeşte 232 euro pe trimestru (77 euro), iar după 11 ani, până la 17 ani statul olandez îi alocă 273 euro (91 euro lunar).

Copiii olandezi se pot încadra şi la o indemnizaţie suplimentară - aşa numitul Child Budget, sumă acordată lunar de Guvern, cu un cuantum variabil în funcţie de anumite condiţii.
 
Ungaria alocă 63 de euro lunar copiilor; chiar şi Bulgaria dă mai mulţi bani: 13 euro lunar.

Germania plăteşte câte 164 euro pentru primul copil şi măreşte susţinerea până la 170 euro pentru al treilea.
 
În Finlanda, alocaţia pentru priimul copil este de 104 euro pe lună, pentru al doilea copil de 115 euro şi ajunge la suma de 189 euro pentru al cincilea copil.

Paradox: Copiii din România sunt cei mai fericiţi din lume

Copiii din România sunt mai săraci decât adulții
 
În România sunt 3,74 milioane copii, la o populaţie de 20 de milioane locuitori, procentul copiilor în risc de sărăcie și excluziune socială fiind de 48,5%, pe locul doi în Uniunea Europeană, după Bulgaria 51,5%, dar la mare distanţă de media europeană 27,7% (conform Eurostat).
 
Conform INS, în 2013, rata sărăciei relative în rândul copiilor este de 32,1%, semnificativ mai ridicată decât cea a populaţiei adulte, 21,5% (18-64 ani) sau în vârstă, 15% (65 de ani şi peşte). Astfel că rata deprivării materiale severe, în rândul copiilor, comparativ cu populaţia adultă,  era de 34,1%, la nivelul anului 2013 (INS).
 
Pentru ameliorarea acestei situații injuste la adresa copiilor, mărirea alocației de stat pentru copii reprezintă una dintre măsurile esențiale ce poate înregistra un impact pozitiv imediat.
Mai multe articole despre:
alocaţii copii alocaţie pentru copii