MENIU

Acuzaţiile pentru Florică şi Pescariu, clasate de DNA. Decizia poate fi atacată în instanţă

Claudiu Florică

Decizia DNA de a clasa acuzatiile aduse lui Dinu Pescariu, Dragos Stan si Claudiu Florica, denuntatori in dosarul Microsoft, a generat o serie de dezbateri in mass-media, legate de momentul in care acestia au facut denunturile respective.

Astfel, potrivit noului Cod Penal, infractiunile de dare de mita si cumparare de mita nu se pedepsesc daca faptuitorul "denunta fapta mai inainte ca organul de urmarire penala sa fi fost sesizat cu privire la aceasta".

Adjunctul sefului DNA a explicat ca asta ar fi fost si situatia lui Pescariu si Florica, desi in presa au aparut de-a lungul timpului o serie de informatii conform carora cei doi ar fi facut denunturile dupa ce DNA fusese sesizat in acest dosar.

"Au denuntat organului de urmarire penala anterior ca organul de urmarire penala sa aiba cunostinta de savarsirea acelor infractiuni. Noi, chiar daca eram sesizati cu privire la fraude in procesul de licentiere, nu stiam date concrete legate de persoane care au primit mita la acel moment", a explicat procurorul Calin Nistor, citat de TVR, scrie Ziare.com.

Totusi, aceasta intelegere dintre acuzati si procurori nu ramane la latitudinea anchetatorilor, ea trebuind sa fie parafata de un judecator, asa cum se intampla si in Statele Unite, unde s-a inventat aceasta procedura.

"Intelegerile dintre procurori si acuzati pot sa ajunga chiar la nivelul unei imunitati fata de investigatie, deci nu doar o pedeapsa mai usoara, ci o protectie totala pentru o colaborare semnificativa cu procurorii. Insa aceasta intelegere este supervizata de un judecator, se merge la judecator pentru o aprobare finala", a explicat Robert Leventhal, oficial american anticoruptie, pentru sursa citata.

Pana in prezent, decizia de clasare in privinta lui Dinu Pescariu si Claudiu Florica nu a fost aprobata de un judecator, ea putand fi contestata in instanta.

Mai multe articole despre:
DNA acuzaţii Dinu Pescariu claudiu florica