MENIU

Decizia care schimbă soarta lumii. Trump: SUA se retrag din Acordul nuclear semnat cu Iranul

Trump, criticat dur în Franţa şi Marea Britanie, după ce a ironizat atentate şi alte crime

Preşedintele american Donald Trump a denunţat marţi acordul nuclear cu Iranul şi a semnat decretul prin care se reintroduc sancţiunile împotriva regimului de la Teheran. 

Preşedintele american a criticat acordul încheiat în 2015 de puterile internaţionale - SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania - cu Iranul, afirmând că suspendarea sancţiunilor în schimbul renunţării la programul nuclear a fost negociată greşit de la început şi a permis Teheranului să continue programul de înarmare cu rachete capabile să transporte ogive nucleare. De asemenea, preşedintele a subliniat că acordul nu a împiedicat Iranul să finanţeze terorismul şi să destabilizeze Orientul Mijlociu. 

Donald Trump a argumentat că el lansase de mult timp avertismente în legătură cu Acordul nuclear iranian, pe care l-a catalogat drept "defectuos".

Liderul de la Casa Albă susţine că Iranul încearcă să fabrice arme atomice, oferind asigurări că Statele Unite nu vor permite acest lucru.

"După consultări cu aliaţii, îmi este clar că acest Acord nu poate împiedica activităţile atomice iraniene. Anunţ astăzi retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian", a afirmat Donald Trump, conform Mediafax.

"Imediat, voi semna un decret prezidenţial prin care voi începe reactivarea sancţiunilor contra Iranului. Pentru regimul iranian, vom reinstitui cel mai înalt nivel de sancţiuni economice. Orice naţiune care oferă ajutor Iranului în încercarea de a se dota cu arme nucleare va fi, de asemenea, sancţionată puternic de Statele Unite. America nu va fi ţinută ostatică prin arme nucleare. Nu vom permite ca oraşele americane să fie ameninţate cu distrugerea, nu vom permite unui regim care scandează «Moarte Americii!» să obţină acces la cele mai letale arme de pe Terra", a spus Trump.

"Decizia de astăzi transmite un mesaj esenţial: Statele Unite nu mai lansează ameninţări fără conţinut. Când fac promisiuni, le respect. Retragerea din acest Acord va face America mult mai sigură", a subliniat liderul de la Casa Albă. 

Preşedintele Iranului: Vom respecta acordul nuclear şi după retragerea SUA

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a anunţat marţi seara că ţara sa va rămâne parte în acordul nuclear încheiat cu puterile internaţionale în 2015, în ciuda retragerii SUA din această înţelegere, transmit Reuters şi DPA.

Rouhani a afirmat că Iranul este gata să îşi reia programul nuclear, care fusese îngheţat în schimbul ridicării unor sancţiuni, dar înainte de a face acest pas va discuta cu celelalte state semnatare ale acordului - Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania.

Netanyahu salută decizia lui Trump: Acordul nuclear iranian era o reţetă pentru dezastru

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a salutat decizia preşedintelui SUA de retragere din Acordul nuclear iranian, felicitându-l pe Donald Trump pentru "leadership-ul curajos".

"Acordul nuclear iranian era o reţetă pentru dezastru, un dezastru pentru regiunea noastră, un dezastru pentru pacea globală", a afirmat Benjamin Netanyahu.

"Israelul este de părere că preşedintele Trump a făcut o mişcare istorică şi îi mulţumeşte pentru leadership-ul curajos", a mai precizat premierul israelian.

Donald Trump i-a transmis omologului său din Franţa, Emmanuel Macron, că a decis retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015.

Donald Trump i-a comunicat marţi lui Emmanuel Macron că urmează să anunţe ieşirea Statelor Unite din Acordul atomic iranian, a declarat un oficial informat despre conversaţie. 

Reacţia Iranul după retragerea Statelor Unite din tratatul nuclear

Televiziunea de stat iraniană a calificat ca ilegală decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul. 

Preşedintele iranian Hassan Rouhani anunţase deja că va prezenta reacţia ţării sale imediat după ce Trump îşi face cunoscută în mod oficial poziţia faţă de acord, a informat Reuters în cursul serii.

"Decizia lui Donald Trump constituie anularea uneia dintre cele mai mari realizări în materie de politică externă ale predecesorului său, Barack Obama, izolând Statele Unite printre aliaţi şi amplificând disensiunile cu adversarii în abordarea faţă de Iran", comentează NYT.

O altă sursă a explicat că Statele Unite intenţionează să reactiveze toate sancţiunile contra Iranului care fuseseră anulate prin Acordul nuclear şi să introducă unele suplimentare.

Preşedinţia Franţei a confirmat că Emmanuel Macron a discutat cu Donald Trump despre situaţia din orientul Mijlociu. "Cei doi preşedinţi au abordat teme legate de pacea şi stabilitatea în Orientul Mijlociu", a comunicat Palatul Élysée, potrivit cotidianului Le Figaro.

Mai multe articole despre:
Iran SUA acord Donald Trump macron