MENIU

Acesta este cel mai agresiv tip de cancer. Doar 4% din pacienți îi supraviețuiesc. Primele simptome

Cancerul pancreatic a fost adus în prim-plan de diagnosticele mai multor figuri celebre, printre care actorul Patrick Swayze, care a murit în toamna anului 2009, co-fondatorul Apple Steve Jobs sau celebrul tenor Luciano Pavarotti. Cancerul pancreatic este al patrulea, ca rată de mortalitate, dintre toate tipurile de cancere. Afectează în aceeaşi măsură femeile şi bărbaţii.

E cel mai agresiv cancer: doar 4% dintre pacienţi supra­vieţuiesc cinci ani. Anual, sunt diagnosticate peste 200.000 de cazuri, cu o rată de mortalitate de 98%. „E întâlnit mai des la vârstnici. Peste 80% sunt depistaţi în fază avansată. Între 10-30% din cei operaţi supravieţuiesc cinci ani”, explică oncologul Florin Băcanu, citat de doctorulzilei.ro.

Primele simptome: greaţa, lipsa poftei de mâncare

Cancerul pancreatic mai este numit şi cancer „tăcut”, deoarece simptomele nu apar în stadiile incipiente ale bolii. Cu cât cancerul începe să se răspândească, apar dureri în partea superioară a abdomenului. Durerea devine tot mai puternică, în special după ce persoană mănâncă sau stă întinsă. Alte simptome sunt: greaţa, pierderea poftei de mâncare, scăderea în greutate, oboseală şi chiar depresie.

Mai multe articole despre:
tratament cancer cancer pancreatic recidivă