MENIU

A treia zi de Paşte: ce sfânt este prăznuit azi de ortodocşi. S-a născut la Bucureşti

Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici este pomenit în calendarul creștin ortodox la 3 mai.

S-a născut în anul 1821, la București, primind numele la botez Ioan. În jurul vârstei de 20 de ani a intrat ca viețuitor la Mănăstirea Cernica, atras fiind de viața isihastă ce se trăia aici, sub oblăduirea starețului Calinic (Sf. Ier. Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului, pomenit la 11 aprilie). În 1846 a fost tuns în monahism, primind numele de Irodion.

Monahul Irodion, ucenic al Sfântului Calinic, a fost unul dintre cei care l-au însoțit pe acesta la Râmnicu Vâlcea, unde a fost hirotonit episcop, în septembrie 1850.

Sfântul Irodion a fost hirotonit diacon și apoi preot, în 1853. În 1854 a fost numit stareț la Schitul Lainici, pe care l-a păstorit 41 de ani, în perioada 1854-1900, potrivit Agerpres.

După moartea duhovnicului său, Sfântul Ierarh Calinic l-a avut duhovnic pe ucenicul său Irodion, starețul de la Lainici. Astfel ucenicul îi devine duhovnic avei. Nu după mult timp, cucerindu-se de evlavia sa, Sfântul Calinic îl va numi "Luceafărul de la Lainici".

Sfântul Cuvios Irodion și-a dat sufletul în mâinile lui Hristos în ziua de 3 mai din anul 1900. La 10 aprilie 2009 au fost descoperite moaștele Cuviosului, care se află spre închinare în Mănăstirea Lainici.

Trecerea sa în rândul Sfinților a fost făcută de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2011.