MENIU

A murit văduva celebrului jazzman John Coltrane

Alice Coltrane, pianistă de jazz şi văduva saxofonistului John Coltrane, a murit la vârsta de 69 de ani, într-un spital dintr-o suburbie a Los Angeles-ului din cauza unor probleme respiratorii, a anunţat, duminică, un purtător de cuvânt al spitalului, potrivit Reuters.

Cunoscută pentru că-l înlocuia pe McCoy Tyner la pian în ultimul cvartet al soţului ei şi pentru stilul său muzical controversat, Alice Coltrane era şi o adeptă a hinduismului, religie la care s-a şi convertit.

Născută Alice McLeod, în Detroit, Coltrane a studiat orga, harpa şi pianul. Printre profesorii săi de jazz s-a numărat legendarul Bud Powell. L-a întâlnit pe John Coltrane în anii '60, când a părăsit formaţia din care făcea parte pentru a se alătura grupului lui Coltrane şi a îşi schimba stilul într-unul mai avantgardist şi mai spiritual.

După moartea lui John Coltrane, în iulie 1967, Alice, atunci în vârstă de 40 de ani, şi-a crescut cei doi copii pe i-a avut împreună cu celebrul muzician şi a continuat să cânte şi să-şi dezvolte stilul muzical. De asemenea, ea s-a devotat studiului religiei orientale şi şi-a luat numele sanscrit de Turiyasangitananda.
Mai multe articole despre:
văduvă