MENIU

5 mari tendințe în alegerea destinațiilor pentru vacanța de iarnă 2014-2015

Siguranța și varietatea sunt principalele elemente pe care agențiile de turism le au în vedere în ofertele lor pentru vacanța de iarnă 2014-2015. Confruntate cu bugete tot mai mici rezervate vacanțelor și cu o conjunctură politică sau sanitară care poate șterge destinații turistice de pe hartă de pe o zi pe alta, tour-operatorii s-au văzut obligați să se adapteze și să inoveze. Ei se pliază acum cu mai multă ușurință la cerere, sunt mai flexibili, oferă destinații lipsite de probleme, fără să abandoneze însă programele de vis. Site-ul lefigaro.fr a reținut cinci mari tendințe pentru iarna 2014-2015, așa cum a reieșit de la Salonul de turism IFTM (International French Travel Market) Top Resa, care se desfășoară în fiecare toamnă la Paris, când agențiile specializate propun destinații pentru lunile următoare, potrivit AGERPRES.

Prima dintre ele o constituie croazierele. Amatorii de croaziere lungi pot pleca, din Franța, din portul Marsilia, într-un tur al planetei pe două rute: una de 114 zile spre America Latină, cu escale la Capul Horn, în Chile, Insula Paștelui, Tahiti, Australia, Insula Mauritius, Africa de Sud, Capul Verde, iar cealaltă, de 108 zile, tot spre America de Sud, va ajunge în Tahiti, Australia, India, Dubai, Canalul Suez, Italia. Croazierele costă circa 20.000 de euro de persoană, în cameră dublă cu balcon.

O altă agenție propune trei noi croaziere tematice pe "drumul vinului" — Franța, Italia, Spania și Tunisia. În timpul escalelor se fac excursii pe domenii viticole, iar la bordul vaselor au loc degustări și conferințe susținute de specialiști. O săptămână la bord costă în jur de 1.200 de euro de persoană, în cameră dublă cu balcon, iar vasele pleacă din Marsilia și Genova.

Cei care rezistă mai bine la frig pot alege în această iarnă o expediție în Antarctica, cu plecare din Ushuaia (Argentina). De la bord vor coborî bărci cu care turiștii se vor apropia de ghețuri și de coloniile de pinguini. Un loc într-o astfel de excursie costă între 8.000 și 12.000 de euro.
O a patra croazieră poate fi făcută cu trei veliere, replici ale unor vase din trecut, la bordul cărora turiștii pot învăța să facă noduri marinărești, urca pe catarg, practica yoga și diferite forme de meditație și învăța din tainele navigației pe un vas cu pânze, orientându-se după stele. Amatorii se vor îmbarca din Caraibe, iar excursia costă între 1.600 și 1.900 de euro, fără biletele de avion până la locul de îmbarcare.

O a doua tendință este reprezentată de insulele Canare, numite și "insulele soarelui", considerate a fi la originea mitului grec al Grădinii Hesperidelor. Ele au fost denumite "canare" (din latinul "canis", câine) datorită numărului mare de foci, numite "câini de mare", ce existau în insule. Arhipelagul spaniol, detronat un timp de Marea Roșie ca destinație de iarnă, revine în forță în iarna 2014-2015. Insulele Canare sunt o destinație perfectă pentru cine vrea să nu meargă prea departe, să fie în deplină siguranță, să se bronzeze și să vadă uimitoare peisaje vulcanice. Printre excepționalele atracții turistice din Canare se numără El Teide, cel mai înalt con vulcanic din Spania (3.718 m), impresionant prin peisajele sale cu aspect selenar și unde s-a turnat filmul "Planeta maimuțelor"; orașul Santiago del Teide , cu cea mai mare expoziție europeană de perle și Loro Parque, cel mai mare parc din Europa (135.000 m2), cu cele mai bogate colecții de papagali, pinguini, crocodili, lei, tigri, spectacole cu delfini și lei de mare. Un sejur de o săptămână pe Gran Canaria, cu tot confortul și pensiune completă, costă în jur de 1.000 de euro. Agențiile propun și sejururi ceva mai ieftine, pe Fuerteventura, una din cele mai sălbatice din Insule Canare, turiștii putând face plajă și baie într-una din cele patru piscine ale hotelului în care sunt cazați. O săptămână într-un hotel de patru stele, cu pensiune completă, pornește de la 799 de euro.

Și schiorii se bucură de multă atenție din partea agențiilor de turism, care le propun noi senzații. "Sensations" este numele unui nou sat de vacanță din Val-Thorens (Savoia, Alpii francezi), cea mai înaltă stațiune de schi din Alpi și din Europa. Cu cei peste 600 km de pistă ai săi, Val-Thorens constituie cea mai vastă arie de schi cu piste conectate din lume. Este și stațiunea de schi cea mai cosmopolită din Franța, 70% dintre turiști fiind străini. Val-Thorens a fost votată în 2013 cea mai bună stațiune de schi din lume la World Ski Awards. Un sejur de o săptămână, cu pensiune completă, abonament la instalațiile de schi și posibilitatea de a face picnic pe pistă, costă 1.590 de euro.

A treia și a patra tendință a iernii sunt legate tot de schi, dar în America. Stațiunea Vail găzduiește între 2 și 15 februarie a 43-a Cupă Mondială la schi alpin și în fiecare an o etapă a Campionatului Mondial se desfășoară la Birds of Pray din Munții Stâncoși. Prețul unui sejur de șapte zile cu diverse servicii incluse se ridică la câteva mii de euro.

A cincea tendință este dată în această iarnă de companiile aeriene din Golful Persic. Emirates (Dubai), Qatar Airways (Qatar), Etihad (Abu Dhabi) și Oman Air (Oman) se implică serios în organizarea vacanțelor de iarnă pentru europeni. Cei care vor să ajungă în Thailanda, Vietnam, Seychelles sau Bali apelează de preferință la ele, așa încât turiștii pot profita de escale sau pot face din monarhiile petroliere destinații în sine. Călătoria lor originală ar putea cuprinde orașe ale viitorului cu arhitecturi spectaculoase, sejururi în deșert, plaje imense și cumpărături. Sultanatul Oman oferă o săptămână cu târguri autentice, observarea a mii de delfini, peisaje deșertice și hoteluri de lux în capitala Muscat. În funcție de programul ales, un sejur costă între 1.500 și 3.000 de euro. Omanul a fost considerat de PNUD în 2010 țara cu cel mai înalt grad de îmbunătățire din ultimii 40 de ani la nivel global, fiind în prezent pe locul 45 în topul celor mai pașnice state. Pe teritoriul sultanatului se găsesc patru obiective trecute în Patrimoniul mondial al UNESCO — fortificația Bahla (1987), fortificația Bat, cu două așezări preistorice (1988), zona cu arbuști de tămâie din Wadi Dawkah și centrul comerțului cu tămâie din Dhofar (2000), precum și sistemul hidrotehnic de la Aflaj (2006).

Mai multe articole despre:
iarnă destinaţii mări tendinţe alegere