MENIU

5 construcţii în trepte care-ţi taie răsuflarea

Aceste cinci construcţii încă fascinează lumea modernă pentru felul în care au fost realizate.

Chand Baori, aflat în provincia Abhaneri din India, este probabil cel mai spectacular puţ de pe planetă. Se presupune că a fost construit în anul 500 d.C.cu scopul de a înmagazina o cantitate mare de apă, necesară în zonele deşertice ale provinciilor Rajasthan şi Gujarat. Această structură demnă de grafica lui Escher deţine şi un templu dedicat zeiţei bucuriei, ştiindu-se faptul că, în mitologia hindusă, apa este un element de importanţă fundamentală, ce reprezintă un liant între lumea materială şi cea spirituală.

De Capela Loretto din Santa Fe, New Mexico, se legată de o legendă care spune că nu ar fi construită de mâini omeneşti. Aceasta datează de la finele secolului 19 şi este o minune arhitectonică, deoarece sfidează legile fizicii. Este construită integral din lemn în formă de spirală, cu două rotiri complete de 360 de grade, are şase metri înalţime şi nu conţine niciun cui. Se spune că necunoscutul care a construit-o a necesitat doar instrumente simple: fierăstrău şi teu. Acesta a apărut la poarta bisericii după nouă zile de rugăciuni ale călugăriţelor, deoarece arhitectul care conducea lucrările de reparare ale vechii biserici murise şi nu apucase să clădească o scară. Localnicii spun că necunoscutul ar fi fost chiar Sfântul Iosif, patronul dulgherilor. 

Observatorul Jantar Mantar din Jaipur,India, este un sit astronomic construit la începutul secolului 18 şi include un complex monumental de construcţii şi instrumente ce au rolul de a studia corpurile cereşti.

Scara Canionului din Ecuado reste localizată chiar de-a lungul unei cascade, faimoasa Cascadă a Diavolului de pe râul Pastaza. Pe lângă terifianta cădere de apă, scările reprezintă un punct de atracţie la fel de important, prin construcţia lor adaptată reliefului.

Scările de Deasupra Mării leagă insula spaniolă Gaztelugatxe cu continentul. Această scară e considerată una dintre cele mai impresionante construcţii din lume şi numără 237 trepte ce parcurg traseul abrupt al reliefului.