MENIU

42 de ONG-uri îi cer conducerii PSD să să-l demită pe ministrul Muncii și să condamne public violența împotriva femeilor

Marius Budăi se află în prezent în mijlocul unui scandal sexual. Foto: Profimedia

În scrisoarea deschisă către președintele PSD, Marcel Ciolacu, 42 de organizații neguvernamentale reunite în Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor și Coaliția pentru Egalitate de Gen îi solicită acestuia demiterea Ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi și condamnarea publică din partea PSD a tuturor formelor de violență îndreptată împotriva femeilor și fetelor. În plus, ONG-urile semnatare cer ratificarea Convenției OIM nr. 190 pentru eliminarea violenței și a hărțuirii din lumea muncii și organizarea unor sesiuni de informare și sensibilizare în cadrul programelor de pregătire a membrilor PSD pentru prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale și discriminării de gen.

Semnatarii scrisorii deschise îi solicită conducerii PSD să nu plece de la premisa că faptele nu au fost comise dacă victima nu au vorbit public despre acest incident.

„Din contră, țineți cont de faptul că violența sexuală este un fenomen subraportat și că victimele au nevoie de sprijin pentru a face sesizări oficiale. Violența împotriva femeilor din România are loc în fiecare zi, însă multe dintre victime nu reclamă faptele de violență ca urmare a neîncrederii că autoritățile le pot ajuta și a rușinii că au trecut printr-o astfel de traumă (Barometrul violenței de gen, 2022),” spun ONG-urile în scrisoarea menționată.

Organizațiile neguvernamentale atrag atenția cu privire la faptul că Marius Budăi deține în prezent un portofoliu care vizează și grupurile vulnerabile, conducând Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, fapt ce agravează acest derapaj. În plus, faptele comise sunt profund incompatibile cu funcția publică pe care o deține.

ONG-urile acuză PSD pentru că alimentează prejudecățile despre victimele violenței sexuale

Semnatarii scrisorii deschise consideră că „reacțiile publice din partea conducerii Partidului Social Democrat alimentează prejudecățile existente în societatea românească despre victimele violenței sexuale, iar tăcerea pe acest subiect din partea altor reprezentanți ai partidului descurajează reclamarea violenței de gen.”

 Marius Budăi ar fi încercat să abordeze femei noaptea după ce ar fi consumat alcool la evenimentele importante ale partidului. Surse din PSD au declarat că ministrul muncii ar fi sunat-o pe o deputată la un hotel din Olimp, în august 2022. Apoi, la finalul lunii ianuarie, la un hotel din Sinaia, Budăi ar fi provocat un episod asemănător. Jurnaliștii Realitatea au încercat să obțină un punct de vedere de la ministrul Muncii, însă deocamdată nu a răspuns la solicitări.