MENIU

4 moduri în care medicul îţi poate face rău fără să vrea

Imaginaţi-vă următorul scenariu: o femeie merge la medic acuzând dureri de gât (probabil de la orele de Pilates, crede ea). Medicul îi recomandă o radiografie, iar apoi o tomografie computerizată. Femeia întreabă care ar fi motivul pentru care îi cere şi o tomografie: are artrită, osteoporoză, vreo vertebră sărită? Fără să se uite în ochii ei, medicul îi spune “Poate fi cancer metastatic” şi iese din cameră. Vă închipuiţi ce se întâmplă în momentele următoare în creierul femeii? “Cancer metastatic!”… “CANCER METASTATIC!” – adică o sentinţă la moarte.

Femeia are de aşteptat o săptămâna până se rezolvă programarea şi ies rezultatele tomografiei. În acest timp, creierul ei lucrează. Amigdala, partea responsabilă cu răspunsul emoţional, este setată pe “pericol”, “alarmă”, “cod roşu”, “luptă sau fugi”! De aici în organism porneşte o serie de reacţii numite de specialiştii “reacţii la stres”.

Vă daţi seama cât este de important ceea ce îţi spune medicul? Iată 4 moduri în care medicul îţi poate face rău, fără să vrea.

1. Când îţi este frică de ce spune doctorul, mecanismele de “autovindecare” ale corpului cedează
Corpul uman este “echipat” cu o serie de mecanisme de autovindecare incredibile. Numai că, dacă organismul este stresat, aceste mecanisme cedează. Atunci când medicul îţi spune verde în faţă ceva ce te poate speria, fără să îţi ofere o marja de suport, se inhibă abilitatea corpului de a se vindecă singur.

2. Ce crede mintea afectează sănătatea corpului
Efectul nocebo (fratele “vitreg” al efectului placebo) se activează ori de câte ori credinţele negative îşi fac loc în mintea ta.

Citeşte continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO

Mai multe articole despre:
medic doctor dignostic