MENIU

29 de ani de când Iliescu a chemat minerii care au făcut prăpăd la București

<p>Protest la sediul Parchetului General</p>
<p>Protest la sediul Parchetului General</p>
<p>Protest la sediul Parchetului General</p>
<p>Protest la sediul Parchetului General</p>
<p>Protest la sediul Parchetului General</p>
<p>Protest la sediul Parchetului General</p>

Au trecut 29 de ani de la mineriada din iunie 1990. Minerii chemaţi atunci de preşedintele Ion Iliescu au făcut prăpăd pe străzile Bucureştiului. Bilanţul oficial: patru oameni morţi şi peste o mie de răniţi. Bilanţul real a rămas, însă, neclar.

Evenimentele din 1990 au început ca un protest pentru libertate şi democraţie, în Piaţa Universităţii. S-au sfârşit, însă, într-o baie de sânge.

Pe 13 iunie 1990 au avut loc ciocniri violente între manifestanţi şi autorităţi. Seara, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petroşani spre Bucureşti. Liderul lor era Miron Cozma. Ajunşi în Bucureşti, ortacii au fost orientaţi spre punctele în care erau cei mai mulţi manifestanţi. Străzile Capitalei s-au transformat într-un loc al groazei. 

Mineriada din iunie 1990 e considerată cea mai sângeroasă dintre toate cele şase. La evenimentele din București, patru români au fost ucişi şi peste 1.000, răniţi. Ancheta în dosarul Mineriadei a început abia în 1997, la presiunea Asociaţiei Victimelor Mineriadelor. 

Cercetările au fost întrerupte şi reluate de-a lungul timpului, pentru ca abia în martie 2015 Instanţa Supremă să stabilească reînceperea anchetei. Autorităţile române au fost obligate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului să facă lumină în acest caz.

În toamna lui 2015, fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul şef al Serviciului Român de Informaţii Virgil Măgureanu şi alţii au fost puşi sub învinuire pentru infracţiuni contra umanităţii. 

Pe 13 iunie 2017, procurorii militari au finalizat cercetările în dosar. Au fost trimise în judecată 14 persoane, cap de afiş: Ion Iliescu. 

După doi ani însă, pe 8 mai 2019, Curtea Supremă a decis că dosarul are probleme și trebuie întors la procurori pentru reluarea cercetărilor. Hotărârea nu este definitivă. 

Tot astăzi, Asociația 21 Decembrie a protestat la sediul Parchetului General.

Mai multe articole despre:
mineri Ion Iliescu mineriada 1990