MENIU

PSD a stabilit pragul traiului decent în România: 2600 de lei pentru doi adullți și doi copii

Inflația a explodat în 2018

Autoritățile consideră că o familie alcătuită din doi adulți și doi copii poate trăi în condiții decente în mediul urban cu această sumă. Este decizia Comisiei de Insolvență la Nivel Central privind aprobarea criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil. Aberația a fost publicată în Monitorul Oficial.

Comisia de Insolveță stabilește că o perosoană care locuiește în mediul urban, valoarea coșului minim este,  de 797 lei pentru fiecare adult, 587 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani, și 419 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani. 

Pentru cei din mediul rural, suma este de 644 lei/adult, 473 lei/copil de peste 14 ani și 339 lei/copil sub 14 ani. 

Institutul de Cercetare a Calității Vieții consideră că,  din acești bani(2600), familia poate chiar economisi, respectiv 236 lei/lună. Cei mai mulți bani ar merge pe mâncare, respectiv 1.069 lei.

Trai minim decent înseamnă, în concepția celor care au realizat studiul, toate nevoile biologice și sociale generale care sunt acoperite la un moment dat. Acesta include alimentație echilibrată, haine și încălțăminte noi, locuință cu un anumit grad de intimitate și autonomie a membrilor, mobilată și echipată cu aparate electrocasnice în stare bună, posibilitatea de plăti facturile, asigurarea îngrijirii sănătății adecvate, posibilitatea de a se recrea și o vacanță o dată pe an.

"Valoarea coșului minim lunar de consum reprezintă pragul minim sub care nu pot fi stabilite cheltuielile pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil. Această valoare reprezintă suma de bani din veniturile debitorului care nu poate fi oprită pentru plata datoriilor deoarece îi este necesară pentru acoperirea cheltuielilor indispensabile asigurării traiului zilnic pentru sine și familia sa", se arată în documentul care face referire la procedura insolvenței persoanelor fizice și rambursarea sumelor.

 

 

Mai multe articole despre:
trai decent PSD-ALDE 2600 de lei