MENIU

23 august 1944: Ziua în care soarta României s-a schimbat pentru totdeauna

<p>23 august 1944: Ziua &icirc;n care soarta Rom&acirc;niei s-a schimbat pentru totdeauna</p>
<p>23 august 1944: Ziua &icirc;n care soarta Rom&acirc;niei s-a schimbat pentru totdeauna</p>
<p>23 august 1944: Ziua &icirc;n care soarta Rom&acirc;niei s-a schimbat pentru totdeauna</p>

23 august semnificaţie. La data de 23 august 1944, România a întors armele şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei. Armata sovietică fiind deja în Moldova de nord încă din luna martie, regele Mihai îşi dă acordul pentru înlăturarea prin forţă a mareşalului Antonescu dacă acesta va refuza semnarea armistiţiului cu Naţiunile Unite. În urma refuzului net al lui Antonescu, Regele Mihai l-a destituit şi l-a arestat, iar România a trecut de partea Aliaţilor. Din 1948 şi până în 1990, 23 ausgut a fost sărbătorită ca Ziua Naţională a României.

23 august semnificaţie. 22 August 1944, ora 22:30, prin Proclamaţia către ţară, regele Mihai anunţa "ieşirea noastră din alianţa cu puterile Axei şi imediata încetare a războiului cu Naţiunile Unite". Hotărârea a scurtat cu şase luni cel de-al Doilea Război Mondial.

Astfel, 23 August 1944 a devenit graniţa în timp între două momente istorice. Încheierea războiului, începutul sovietizării României. De aceea, liderii comunişti au sărbătorit naţional acest moment. De fapt, 23 August este momentul raţiunii, judecăţii de pe urmă a unui moment istoric. Politizarea excesivă dăunând în toate privinţele.

23 august semnificaţie. Proclamaţia către ţară a regelui Mihai

23 august semnificaţie. Prin Proclamaţia către ţară, regele Mihai anunţa "ieşirea noastră din alianţa cu puterile Axei şi imediata încetare a războiului cu Naţiunile Unite". Hotărârea a scurtat cu şase luni cel de-al Doilea Război Mondial.

23 AUGUST: 73 de ani de la unul dintre cele mai controversate evenimente din istoria României

23 August 1944 a devenit graniţa în timp între două momente istorice. Încheierea războiului, începutul sovietizării României. De aceea, liderii comunişti au sărbătorit naţional acest moment. De fapt, 23 August este momentul raţiunii, judecăţii de pe urmă a unui moment istoric. Politizarea excesivă dăunând în toate privinţele.

23 august semnificaţie. Iată cronologia zilelor premărgătoare deciziei regale:

23 august semnificaţie. România era angajată în război de partea Germaniei hitleriste. Ziua de 20 august 1944 a dat acel semn aşteptat că soarta războiului nu se mai poate întoarce în favoarea Axei Germane. Trupele Frontului 2 Ucrainean conduse de mareşalul Malinovski au declanşat ofensiva Iaşi-Chişinău. Pe 22 august, sovieticii se aflau pe linia Târgu Neamţ-Huşi-Chişinău, făcând o spărtură în frontul germano-român din Moldova. România se afla la capătul rezistenţei fizice şi strategice. Generalul german Friessner a cerut continuarea rezistenţei pe linia fortificată Focşani-Nămoloasa-Galaţi, lucru cu care mareşalul Antonescu a fost de acord. Conducătorii armetei Axei continuau delirul.

Pe 23 august 1944, la Bucureşti, mareşalul Ion Antonescu are o audienţă la regele Mihai I. Acesta se declara dispus să semneze armistiţiul, dar numai după acordul lui Hitler. Mihai hotărăşte demiterea şi arestarea mareşalului Ion Antonescu, conducătorul statului, şi a principalului său colaborator, Mihai Antonescu, viceprim-ministru.

23 august semnificaţie. La ora 22:30, Regele citeşte Proclamaţia către ţară:

"Români,

În ceasul cel mai greu al istoriei noastre am socotit, în deplină înţelegere cu poporul meu, că nu este decât o singură cale, pentru salvarea ţării de la o catastrofă totală: ieşirea noastră din alianţa cu puterile Axei şi imediata încetare a războiului cu Naţiunile Unite. (...)

Români,

Dictatura a luat sfârşit şi cu ea încetează toate asupririle. Noul guvern înseamnă începutul unei ere noi în care drepturile şi libertăţile tuturor cetăţenilor ţării sunt garantate şi vor fi respectate. Alături de armatele Aliate şi cu ajutorul lor, mobilizând toate forţele naţiunii, vom trece hotarele impuse prin dictatul nedrept de la Viena, pentru a elibera pământul Transilvaniei noastre de sub ocupaţia străină".

23 august semnificaţie. Românii vor întoarce armele pentru recuperarea Transilvaniei. Întorşi acasă, nu vor avea tihnă mai mult de câteva luni. În 30 decembrie 1947, Regele Mihai va fi obligat să abdice. Urma sovietizarea României. Pământuri şi afaceri vor deveni ale întregului popor muncitor.

Regele Mihai şi Regina Ana

23 august semnificaţie. De ce regele Mihai a devansat cu trei zile arestarea mareșalului Antonescu

23 august semnificaţie. Cum se sărbătorea 23 august înainte de 1989

Ziua de 23 august a rămăs în mintea românilor drept cea mai importantă sărbătoare comunistă, atunci când se organizau tot felul de activităţi în „cinstea" lui Nicolae Ceauşescu.

23 august semnificaţie. „Ziua de 23 august era sărbatoarea naţională a României înainte de 1989. Tânăra generaţie ar trebui să ştie cât de mult se muncea pentru aceste demonstraţii care aveau loc pe stadioane. Era un adevărat show de preaslăvire a conducătorului", spunea profesorul de istorie Mihai Manea, pentru romanialibera.ro.

23 august semnificaţie. Elevii, artiştii, dar şi muncitorii din uzine, cu toţii erau obligaţi să participe la demonstraţiile în cinstea cuplului dictatorial de pe 23 august. Însuşi profesorul de istorie a participat de multe ori la această sărbătoare în adolescenţa sa.

23 august semnificaţie. Ce se sărbătorea pe Arena Națională în urmă cu 28 de ani

„Îmi amintesc că trebuia sa trec prin Piaţa Aviatorilor unde era tribuna oficială îmbrăcat în trening roşu cu un stindard uriaş în spate. Era atât de mare şi de greu că trebuia să îl ţin cu ambele mâini. Am repetat de zeci ori traseul şi mişcările. Tovarăşii activişti erau foarte atenţi ca totul să iasă perfect", povesteşte Manea.

23 august semnificaţie. După ce se termina demonstraţia, românii începeau adevărata petrecere.

„Pe drum erau tonete cu mici, eugenii şi Pepsi. După ce s-a terminat totul, am abandonat steagurile şi ne-am dus la tonete. Cu toate acestea, nimeni nu ne-a întrebat a doua zi unde erau steagurile. Exista o dedublare: mă duceam la demonstraţie, dar în momentul în care simţeam că totul s-a terminat voiam să mă bucur de acea zi : 23 august după amiaza însemna tarafuri şi grătaruri. Probabil o imagine idilică pentru mulţi dar cei care au muncit pe stadioane în perioada comunistă nu vor uita niciodată această sărbatoare", afirmă Manea.

23 august semnificaţie. În prezent, majoritatea tinerilor din România nu cunosc semnificaţia zilei de 23 august. Profesorul de istorie consideră că românii şi-au pierdut simţul civic.

„Cred că indiferent de perioada anului, de cât de ocupaţi suntem, aniversarea unor zile istorice importante trebuie să rămână o preocupare principală. Va dau nişte exemple: În Bulgaria se sărbătoreşte ziua slavonismului, o zi sacrosantă în care aniversare presupune mobilizare şi interes, pentru maghiari ziua Sfântului Ştefan este foarte importantă, pe 3 octombrie, Ziua Unificării Germane, Tag der Deutschen Einheit, nemţii ies pe străzile Berlinului şi ale marilor oraşe din ţară. Cred că românii şi-au pierdut simţul participării la o viaţă civică. El este încă latent, poate un concurs al şcolii, al presei şi al societăţii civile în general, ar putea să ne ajute să ne păstrăm identitatea. naţională. Aşadar, ziua de 23 august trebuie comemorată", susţine Manea.

23 august semnificaţie. În opinia istoricului, comemorările unor zile istorie importante sunt încercările unui popor de a se afirma. Aşadar, orice român ar trebui să cunoască semnificaţia zilei de 23 august.

"23 august este important din două puncte de vedere pentru români. Pe 23 august 1939 se semnează la Moscova celebrul pact Ribbentrop Molotov care marchează istoria europeană şi celebrul protocol secret care ne afectează în mod direct fiind vorba de Basarabia. Acest pact pregăteşte şocul psihologic din vara anului 1940 pentru români. În al doilea rând, pe 23 august 1944 România a trecut de partea Aliaţilor în cel de-al Doilea Război Mondial, întorcând armele împotriva foştilor aliaţi, nemţii", explică Manea.