MENIU

150.000 de români au credite în franci elvețieni. Câți vor CAPITULA

Românii riscă să fie executați de bănci

În România mai există aproximativ 150.000 de persoane cu credite în franci și o parte din ei ar putea intra în incapacitate de plată în perioada următoare, se arată într-o analiză Admiral Markets.

Între 5 și 10% dintre creditele acordate în franci ar putea intra în incapacitate de plată, ceea ce ar însemna că aproximativ 5.000 de apartamente vor fi aruncate la vânzare în piața imobiliară, potrivit analiștilor Admiral Markets.

"Acest lucru se traduce în pierderi mai mari pentru bănci și o întârziere adițională a relansării creditului ipotecar", se mai spune in raport.

Efecte ale deciziei Băncii Centrale a Elveției

Ca urmare a deciziei neașteptate a băncii centrale elvețiene, Bursa din Elveția a scăzut cu peste 6% și a contaminat negativ și alte burse din Europa. Cea mai sigură victimă a evenimentelor va fi economia Elveției.

Pe de o parte exportatorii vor fi influențați puternic negativ de aprecierea cursului de schimb, pe de altă parte, depozitele în băncile elvețiene și în franci vor fi din ce în ce mai scumpe.

Dobânda negativă anunțată de SNB (Banca Centrală a Elveției) va fi transmisă și către clienți, care vor primi fie dobânzi zero, fie chiar vor trebui să platească bani pentru a depozita bani în băncile elvețiene.

Banca Centrală a Elveției a renunțat la pragul fix de 1.2 euro pentru un franc, anunțând o dobândă de referință negativă, de -0.75%.

În primele minute francul elvețian a înregistrat aprecieri chiar și de 30-40% față de euro, însă, în orele următoare piața s-a stabilizat ușor deasupra parității. Acest nivel de preț înseamnă o scădere de aproximativ 15% într-o singură zi de tranzacționare.