MENIU

15 aprilie - Ziua Mondială a Artei. Ce evenimente organizează Ministerul Culturii pentru a marca momentul

Ziua Mondiala a Artei/sursa foto: Pixabay

În fiecare an, pe 15 aprilie, se sărbătorește Ziua Mondială a Artei. Data nu este aleasă întâmplător, ea marcând ziua de naștere a lui Leonardo da Vinci, pictor, sculptor și unul dintre reprezentanții de seamă ai Renașterii italiene. Ministerul Culturii celebrează Ziua Mondială a Artei printr-o serie de evenimente și activități care să sublinieze, în contextul actual, importanța majoră pe care o are arta în viețile noastre, fie aceasta transpusă în online, fie privită sau simțită în format fizic. Toate activitățile respectă normele sanitare impuse de pandemia de SARS-COV-2.

Ziua Mondială a Artei marchează anual, la data de 15 aprilie, contribuția artelor la dezvoltarea culturii universale. Iniţiativa de a marca această zi aparține Asociaţiei Internaţionale a Artei, în cadrul celei de a XVII-a Adunări generale de la Guadalajara, Mexic și a debutat în anul 2012. Ziua a fost aleasă în memoria umanistului italian Leonardo da Vinci, născut la 15 aprilie 1452.

Evenimente organizate de Ministerul Culturii pentru a celebra Ziua Mondială a Artei

Centrul Național de Artă Tinerimea Română are în program, pentru data de 15 aprilie 2021, un recital instrumental ce va fi transmis, ora 19:00, în direct de Radio România Muzical. Recitalul este susținut de Ștefan Cazacu - violoncel, Andrei Licareț - pian și Gabriel Gîțan - pian, iar programul include Sonata a ll-a pentru pian si violoncel, Op. 26 nr. 2 de George Enescu și Sonata pentru violoncel si pian Op. 40, de Dmitri Shostakovich.

Muzeul Naţional al Țăranului Român organizează joi, 15 aprilie 2021, de la ora 17.00, vernisajul expoziţiei de icoane încondeiate pe ouă de struț, „De Rândul Paștilor”. Prin expunerea colecției de autor - 60 de icoane încondeiate pe ouă de struț, realizate de Mariana Andone-Rotaru -, în asocierea tematică a icoanelor pictate pe sticlă din colecțiile Muzeului Țăranului şi ale Muzeului de Etnografie Braşov, va fi prezentată publicului larg o abordare inedită a Oului Pascal. Expoziţia de icoane încondeiate pe ouă de struț este deschisă publicului până la data de 9 mai 2021, în Sala „Tancred Bănăţeanu” a muzeului .

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța va participa în această zi la evenimentul „IMAGINARIUM - Ziua Mondială a ARTEI”, în cadrul căruia va susține un recital vocal de operă cu soliștii instituției. Evenimentul va avea loc în Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” de la ora 13:00, și este organizat de Consiliul Județean Constanța împreună cu Focus Press.

Evenimente online de Ziua Mondială a Artei organizate de Ministerul Culturii

Opera Națională Română Iași (ONRI)  marchează Ziua Mondială a Artei prin difuzarea on-line a spectacolului „Gala Primăverii”, de la ora 18:30, pe pagina de Facebook a instituției și pe site-ul oficial www.operaiasi.ro. Cu o impresionantă selecție de arii și duete, pagini instrumentale reprezentative, precum și melodii din celebrul musical „The sound of music”, soliștii și orchestra ONRI și Corul de Copii al Municipiului Iași s-au reunit în acest spectacol pentru glorificarea artei și frumosului prin muzică.

Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București difuzează online, gratuit, începând cu ora 20.00, spectacolul „Noii infractori" de Edna Mazya, în traducerea lui Etgard Bitel, regia Ion Caramitru. Spectacolul face parte din programul Maratonul Dramaturgiei Israeliene pe Scene Românești, ce se derulează între 14 și 17 aprilie, în parteneriat cu Teatrul Național „I.L.Caragiale" din București, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești și Teatrul „L. S. Bulandra" București. Maratonul marchează Ziua Comemorării Martirilor și își propune să scoată în evidență, prin câteva exemple elocvente, valoarea și consistența dramaturgiei israeliene în peisajul teatral românesc.

Arta se prezintă în nenumărate forme, dar categoriile oficiale, stabilite pentru prima oară în Grecia antică, au fost arhitectura, pictura, sculptura, muzica, literatura şi dansul, cărora li s-a adăugat, în 1911, cinematografia.

Mai multe articole despre:
ziua mondiala a artei ministerul culturii