MENIU

11 septembrie 2001. Ziua în care s-a schimbat lumea

Atentate 11 septembrie 2001

11 septembrie 2001... Ziua în care întreaga lume şi-a dat seama că epoca păcii s-a încheiat. Momentele în care avioane deturnate au lovit în inima Americii au marcat o generaţie. S-a tras atunci o linie, iar istoria s-a împărţit în ,,înainte de 11 septembrie" şi ,,după 11 septembrie".

Autorităţile din întreaga lume au înăsprit regulile şi au restrâns libertăţile, pentru a spori securitatea. Iar majoritatea americanilor şi nu numai au considerat preţul unul echitabil. După 18 de ani, rămășițele a peste 1.100 de victime încă nu au fost identificate.

Pe 11 septembrie 2001, 19 terorişti reuşeau să dea o lovitură cruntă Statelor Unite şi să şocheze o lume întreagă. Ei au deturnat patru avioane comerciale americane şi le-au prăbuşit în Turnurile Gemene ale World Trade Center, în clădirea Pentagonului şi pe un câmp din Pennsylvania.

3 mii de oameni, inclusiv 5 români, au căzut victime celui mai sângeros atac străin din istorie comis pe teritoriul american. Toţi cei 5 români care şi-au pierdut viaţa în atentat lucrau într-unul dintre turnurile gemene.

De la economist, la programator sau consultant, toţi trăiau visul american după ce părăsiseră România în perioada comunistă. Bilanţul de pe 11 septembrie l-a depăşit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941. Peste 6 mii de oameni au fost răniţi.

Mai multe articole despre:
11 septembrie 11 septembrie 2001