MENIU

11 lucruri inedite despre pedeapsa cu moartea

În unele părți ale lumii pedeapsa cu moartea încă se practică, chiar dacă există riscul ca persoana condamnată la o asfel de pedeapsă să nu fie cea vinovată sau dacă, în Sudan, de exemplu, o astfel de sentință înseamnă crucificare.

Acestea sunt 11 lucruri inedite despre pedeapsa cu moartea, potrivit www.arzigazu.ro:

1. Riscuri

Din păcate, această formă de sancționare a crimelor sau infracțiunilor are și riscuri. În Statele Unite, de exemplu, o persoană din 25 condamnate la pedeapsa cu moartea este nevinovată.

2. Costurile

Procesele privind pedeapsa cu moartea sunt de 20 de ori mai scumpe decât procesele care caută o sentință de închisoare pe viață.

3. Pentru ce se aplică o asemenea pedeapsă

Pedeapsa capitală încă se aplică în mai multe state din diverse motive: în Singapore, pentru posesie de droguri sau trafic; în Iran, în cazul în care cetățenii decid să-și schimbe religia sau pentru cazuri de corupție; în alte 31 de țări se pedepsește ateismul; în Coreea de Nord, pentru posesia Bibliei, vizionarea filmelor sud-coreene sau distribuirea de materiale pornografice; în China, directorii firmelor riscă o sentință de condamnare la moarte în cazul în care comit fraude.

4. Sudan

Crucificarea este încă o formă oficială a pedepsei cu moartea în Sudan.

5. În trecut

În Egiptul antic, dacă cineva omora o pisică, chiar și accidental, era condamnat la moarte. 

6. Belarus

Belarus este ultimul stat membru al ONU din Europa în care se aplică pedeapsa cu moartea. Condamnații sunt împușcați cu un pistol.

7. Ultima masă

În urma unui studiu s-a constatat că printre cele mai populare deserturi solicitate pentru o ultimă masă se numără înghețata, plăcinta și apoi tortul.

8. Inspirație

Sloganul Nike, “Just do it”, a fost inspirat de ultimele cuvinte ale unui om pe cale să fie executat.

9. Greșeli majore

În 1989, un om nevinovat a fost condamnat la moarte în Texas, pentru că juriul l-a confundat cu un alt deținut, care avea același nume, înfățișare și înălțime.

10. Toate au un început

În 1863, Venezuela a devenit prima țară modernă care a abolit pedeapsa cu moartea.

11. Marea Britanie

Pedeapsa cu moartea a fost scoasă în afara legii în Marea Britanie, în mare parte pentru că un om a fost executat pe nedrept pentru uciderea soției și fiicei sale în 1950.

Mai multe articole despre:
pedeapsă pedeapsa cu moartea lucruri inedite