MENIU

100 de milioane de euro de la UE pentru teste rapide anti-Covid. Avertismentul Președintei C.E.

100 de milioane de euro de la UE pentru teste rapide anti-Covid

Uniunea Europeană alocă 100 de milioane de euro pentru cumpărarea testelor rapide antigen. Anunțul a fost făcut miercuri de Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a avertizat că situația generată de pandemie este ”foarte gravă”.

”Mobilizăm, în prezent, 100 de milioane de euro pentru achiziționarea unor teste rapide, pe care le vom distribui statelor membre și lansăm o procedură comună de achiziție publică pentru a obține și mai multe”, a anunțat von der Leyen.

Aceste teste rapide ”pot juca un rol important, însă noi propunem o abordare la scara UE în domeniul aprobării și utilizării. Abia în acel moment va exista o recunoaștere reciprocă a testelor și rezultatelor testelor”, a adăugat Șefa Comisiei.

Testele antigen sunt mai puțin performante decâte cele PCR, nu necesită analize de laborator, iar rezultatul poate fi cunoscut în cel mult 30 de minute.

Von der Leyen a reiterat apelul la o mai bună coordonare a datelor sanitare între statele membre prin intermediul platformei Centrului European al Prevenirii și Controlului Bolilor (ECDC). ”Acest lucru ne va ajuta, de exemplu, să știm unde există capacități în unitățile de Terapie Intensiva și dacă pot avea loc transferurile unor pacienți peste frontieră, în caz de necesitare”, a explicat aceasta.  

Comisia Europeană vrea să coordoneze și strategiile naționale de vaccinare anti-Covid. În acest sens, a propus prelungirea cu șase luni a scutirii de la plata TVA la achiziționarea unor vaccinuri și kituri de depistare.

Von der Leyen a subliniat și necesitatea armonizării reglementărilor călătoriilor în UE prin elaborarea unui ”formular comun de localizare a pasagerilor”, transmite ziare.com