MENIU

10 mituri false despre corpul tău pe care ești tentat să le crezi

Oamenii cred că, de exemplu, dacă ies afară cu părul ud când este frig vor răci, sau că dacă mănâncă în mijlocul nopții se vor îngrășa, însă, se pare că aceste afirmații nu sunt chiar corecte.

Acestea sunt 10 mituri despre corpul uman pe care ești tentat să le crezi, potrivit www.arzigazu.ro:

1. Mit: Dacă mănânci noapte te îngrași

O calorie rămâne o calorie indiferent de oră. În condițiile în care oamenii acumulează kilograme în plus atunci când consumă mai multe calorii decât ard, o prăjitură consumată pe timpul nopții nu te va afecta mai mult decât una consumată dimineața.

2. Mit: Dacă ieși afară cu părul ud în timpul iernii vei răci

Deși acest mit poate părea logic, în realitatea nu există o conexiune directă între cele două. S-au realizat numeroase experimente în care s-a investigat relația temperatură-boală, însă nu s-a confirmat că oamenii răcesc din cauza temperaturilor scăzute.

3. Mit: Dacă citești pe întuneric acuratețea vizuală va avea de suferit

Deși ochii tăi pot fi solicitați mai mult dacă citești într-o cameră care este slab iluminată, nu există nicio dovadă care să confirme faptul că acest obicei îți scade acuratețea vizuală.

4. Mit: Dacă sari peste anumite mese vei slăbi

Dacă sari peste o masă, data viitoare vei ajunge să mânânci mai mult, oricât de mult crezi că te poți controla. Dacă mănânci regulat, metabolismul tău este ridicat și arde caloriile transformând mâncarea în energie. Totuși, dacă nu mănânci, acesta intră în pauză și arde mult mai puține calorii. Cu cât trece mai mult timp între mese, cu atât mai lent va fi metabolismul, astfel încât cu atât mai puține calorii vor fi arse.

5. Mit: Oamenii folosesc doar 10% din capacitatea creierului

Studiile asupra unor creiere afectate au fost cele care au distrus acest mit. Nu contează care parte a creierului a fost afectată, activitatea acestuia a avut de suferit. Mai mult de atât, și tehnologiile de scanare a creierului au demonstrat același fapt: oamenii își folosesc toată capacitatea creierului.

6. Mit: Alcoolul ucide celulele creierului

IQ-ul tău nu are de suferit în cazul în care consumi alcool, pentru că celulele creierului nu vor fi distruse. În cazul persoanelor care consumă mult alcool, producția de celule este încetinită, însă procesul este reversibil.

7. Mit: Trebuie să bei 8 pahare de apă în fiecare zi

Acest mit își are originea în anul 1945 în Statele Unite, când o agenție guvernamentală a recomandat cetățenilor să bea opt pahare de fluide pentru a fi sănătoși. Deși fenomenul care ține de opt pahare este real și recomandat în continuare, oamenii nu au înțeles că experții vorbeau despre fluide, ceea ce include și cafeaua, sucul, etc.

8. Mit: Nu trebuie să trezești un somnambul

Sunt șanse foarte mari ca somnambulii să ajungă să se rănească singuri în timp ce se plimbă în toiul nopții. În condițiile în care mulți oameni cred că dacă trezesc un somnambul acesta poate face stop cardiac, cercetătorii sunt nevoiți să insist că persoanele aflate în această situație nu vor păți nimic dacă sunt trezite.

9. Mit: Dacă îți trosnești degetele vei avea artrită

Zgomotele pe care le auzim nu au nimic de-a face cu oasele și nu conduc în niciun fel la artrită, o boală care afectează, în principali, oamenii în vârstă. Cu toate acestea, dacă îți place să-ți trosnești degetele, trebuie să știi că astfel slăbești încheieturile degetelor, ceea ce conduce la strângri mai moi.

10. Mit: Cea mai mare parte a căldurii se pierde prin cap

În mod evident, dacă ești îmbrăcat bine, dar capul este descoperit, vei pierde o parte din căldura corpului prin partea superioară. De asemenea, dacă ai capul acoperit, dar mâinile sau picioarele sunt descoperite, prin acea zonă vei pierde căldură.

Mai multe articole despre:
sănătate corp mituri