MENIU

10 firme de carne de pasăre și Uniunea Crescătorilor de Păsări, suspectate de creșterea artificială a prețurilor - Ce sancțiuni le așteaptă 

Mai mulți producători de carne de pasăre sunt în atenția Consiliului Concurenței pentru practici anticoncurențiale. Investigaţia pe piaţa producţiei şi comercializării cărnii de pasăre a pornit de la suspiciunea unor înțelegeri pentru creșterea artificială a prețurilor oferind mai puține produse. Printre cele 10 companii vizate se află Transavia, Avicola şi Uniunea Crescătorilor de Păsări din România.

Consiliul Concurenţei a anunţat joi că a declanşat o investigaţie pe piaţa producţiei şi comercializării cărnii de pasăre, companiile investigate fiind: Transavia S.A., Ave Impex S.R.L., Vis Agri S.R.L., Safir S.R.L., Avi-Top S.A., Avicola Buzău S.A, Avicola Dragoș Vodă SA, Avicod SA, Agricola Internațional Bacău S.A., Agrisol International RO S.R.L și Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).

Consiliul Concurenței a transmis că vizează un posibil comportament anticoncurențial în cazul a zece companii și a unei asociații care își desfășoară activitatea pe piața producției și/sau comercializării cărnii de pasăre din România, potrivit unui comunicat al instituției

În 2020, au fost sancționate 90 de companii și asociații ale acestora cu amenzi de 400,2 milioane ei (82,7 milioane euro), peste 40% din această valoare totală fiind recunoscută de companii.

În cazul din acest an, Consiliul a anunțat că are indicii privind posibile înțelegeri și practici concertate facilitate de Uniunea Crescătorilor de Păsări pentru limitarea ofertei de produse, scopul final fiind creșterea artificială a prețurilor de vânzare.

Consiliul Concurenței a a anunțat că a făcut deja mai multe inspecții inopinate la sediile unor companii care activează pe piața producției și/sau comercializării cărnii de pasăre, precum și la sediul UCPR. Documentele ridicate se află în analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specifice, mai precizează autoritatea de concurență.

În situaţia în care va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor, se mai precizează în comunicatul transmis de Consiliul Concurenței.