MENIU

FELICITĂRI, MESAJE 1 MARTIE - MĂRŢIŞOR. Povestea Mărţişorului. Ce să faci pe 1 Martie pentru noroc

1 MARTIE - MĂRŢIŞOR. Povestea Mărţişorului
1 MARTIE - MĂRŢIŞOR. Povestea Mărţişorului
1 Martie - Mărţişor. Cum arată cel mai vechi Mărţişor din România
1 MARTIE - MĂRŢIŞOR. Povestea Mărţişorului
1 MARTIE - MĂRŢIŞOR. Povestea Mărţişorului
<p>1 Martie Martisor Felicitari Mesaje</p>
<p>1 Martie Martisor Felicitari Mesaje</p>
<p>1 Martie Martisor Felicitari Mesaje</p>
<p>1 Martie Martisor Felicitari Mesaje</p>
<p>1 Martie Martisor Felicitari Mesaje</p>
<p>1 Martie Martisor Felicitari Mesaje</p>

Felicitări mesaje 1 Martie - Mărţişor. Felicitări 1 Martie, Mesaje 1 Martie. Mărţişorul, un obiect mic prins într-un şnur alb cu roşu, este oferit persoanelor apropiate, în ziua de 1 Martie, ca vestitor al sosirii primăverii. Acesta a primit, în ultimii ani, semnificaţii diverse, de la podoabă aducătoare de noroc la simbol al renaşterii naturii. În tradiția românească, de acest simbol - Mărţişorul - sunt legate multe legende, dar și obiceiuri străvechi. Dacă vrei să faci o surpriză frumoasă celor dragi, trimite MESAJE sau FELICITĂRI de 1 Martie - Mărţişor folosind ideile din GALERIA FOTO de AICI!

1 Martie - Mărţişor. În general, femeile şi fetele primesc mărţişoare şi le poartă pe toată durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. În Moldova, însă, obiceiul este ca fetele să dăruiască mărţişoare băieţilor. Împreună cu mărţişorul se oferă adesea şi flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul, dar şi lalele, frezii, zambile sau toporaşi.

HOROSCOP 1 MARTIE 2018. Prima zi de primăvară este un test pentru aceste zodii!


1 Martie - Mărţişor. Mărţişorul în istorie

Arheologii au descoperit obiecte cu o vechime de mii de ani care pot fi considerate mărţişoare. Ele au forma unor mici pietre de râu vopsite în alb şi roşu, înşirate pe aţă, care se purtau la gât. Cele două culori sunt deschise interpretărilor: roşul poate semnifica vitalitatea femeii, iar albul - înţelepciunea bărbatului. Astfel, şnurul mărţişorului exprimă împletirea inseparabilă a celor două principii, în armonie.

Tradiţia spune că mărţişorul trebuie legat la mână sau pus în piept la răsăritul soarelui, în prima zi a lunii martie, adică pe 1 Martie. El se poartă de la 1 Martie până când se arată primăvara, când se aude cucul cântând, până înfloresc cireşii ori trandafirii, până vin berzele sau rândunelele. După aceea, mărţişorul nu se aruncă, ci se leagă de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să ne aducă noroc în viaţă şi belşug.

1 Martie - Mărţişor. Legenda Mărţişorului

1 Martie - Mărţişor. În mod normal, fetele și femeile primesc mărțișoare de 1 Martie, dar și în următoarele zile ale lunii, ca semn al sosirii primăverii.

Potrivit legendelor românești, în vechime, mărțișorul se confecționa din două fire răsucite de lână colorată de culoare albă și neagră sau albă și albastră și se dăruia în prima zi a lunii martie, fiind legat de legenda Babei Dochia.

1 Martie - Mărţişor. O altă legendă, făcând referire tot la Baba Dochia, pomeneşte de un tânăr pe nume Mărţişor, care i-a oferit o floare albă şi alta roşie nurorii Babei Dochia, atunci când aceasta se străduia să spele lână neagră în râu. Baba Dochia vroia ca nora sa să spele lâna neagră până ce aceasta ar fi devenit albă. După ce femeia s-a chinuit două zile fără niciun rezultat, un tânăr pe nume Mărţişor şi-a făcut apariţia lângă ea şi i-a oferit o floare albă. Lâna nurorii s-a făcut instant albă ca omătul. Ajunsă acasă, însă, Baba Dochia a trimis-o pe noră din nou la râu, pentru a spăla lâna până ce aceasta se va fi înnegrit. La râu, nora Babei Dochia îl întâlni din nou pe Mărţişor care, de această dată, îi oferi o floare roşie. Iar lâna nurorii se făcu neagră ca tăciunele. De unde şi concluzia că Mărţişor aduce noroc şi bucurie.

BABELE. Tradiţii, superstiţii. Cum se aleg, de fapt, BABELE. Semnele care prevăd un an bogat

1 Martie - Mărţişor. Originile acestui obicei nu sunt cunoscute, însă, dar se consideră că a apărut în perioada Imperiului Roman, când prima zi a primăverii coincidea cu Anul Nou, în luna lui Marte, zeul războiului, dar și al vegetației și fertilității. În acest context, cele două culori care alcătuiesc șnurul mărțișorului simbolizează pacea – albul și războiul – roșul. Până la începutul secolului al XVII-lea, Anul Nou s-a sărbătorit la 1 Martie.

Cum să-ţi alegi Baba, în funcţie de zodie

1 Martie - Mărţişor. Cum arată cel mai vechi Mărţişor din România

1 Martie - Mărţişor. Cel mai vechi mărţişor din România se pare că datează din anul 1879 şi are forma unei inimi din argint.

Printre aceste mărţişoare de colecţie se numără şi unul din 1898, care are forma unei rândunici în zbor. Obiectul de colecţie, care este din argint, a fost evaluat la aproximativ 300 de lei, în urmă cu cinci ani.



"Astfel de obiecte sunt foarte rare, trebuie să le cauţi ani întregi. Rândunica în zbor este unicat. Nu ştiu cui a aparţinut şi nici nu am de gând să ţes o poveste fantastică pe marginea ei. O am de la un colecţionar", povestea Iustin Zegrea, posesorul mărţişorului şi colecţionar şi anticar din Bucureşti, pentru adevarul.ro.

1 Martie - Mărţişor. Povestea Mărțișorului


1 Martie - Mărţişor. Prima mențiune a mărțișorului pe teritoriul României este făcută de Iordache Golescu. La acest obicei se referă și folcloristul Simion Florea Marian în cartea "Sărbătorile la români". Acesta afirmă că în Moldova, Muntenia și Dobrogea, părinții obișnuiesc să lege de 1 Martie o monedă de argint sau de aur la gâtul sau mâna copiilor, cu șnur roșu și alb. Se considera că mărțișorul le va purta micuților noroc tot anul. În unele zone ale țării, s-a păstrat obiceiul ca mărțișorul să se poarte timp de 12 zile, fiind apoi legat de ramura unui copac tănăr. Dacă copacul înflorea și îi mergea bine, se considera că și anul copilului va fi bun, plin de belşug.



Mai mult, se spune că cei care își pun o dorință în timp ce atârnă mărţişorul de ramuri au norocul că aceasta se va îndeplini. În Transilvania, obiceiul este ca mărțișoarele să fie atârnate de ferestre, uși, sau chiar de coarnele animalelor domestice, pentru a speria duhurile rele.

Ce semnifică Mărţişorul. Povestea firului alb-roşu

1 Martie - Mărţişor. Semnificaţia firelor alb şi roşu ce se împletesc într-un şnur de care este prins un mic obiect este relevată şi de unele legende. Astfel, se spune că Soarele ar fi coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul, vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei - vestitori ai primăverii.

1 Martie - Mărţişor. Unele tradiţii spun că firul mărţişorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors chiar de Baba Dochia, în timp ce urca turma la munte. Asemănător Ursitoarelor care torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia torcea firul anului primăvara, la naşterea timpului calendaristic. De aceea, Mărţişorul este numit de etnologul Ion Ghinoiu "funia zilelor, săptămânilor şi lunilor anului, adunate într-un şnur bicolor".

Mărţişor. Când a apărut primul Mărţişor. Povestea neştiută a Babei Dochia

1 Martie - Mărţişor. Una dintre legendele Mărţişorului spune că, umblând cu oile prin pădure şi torcând lână din furcă, Baba Dochia a găsit o pară, i-a făcut o "bortă" şi a legat-o cu un fir de aţă. Asta se întâmpla într-o zi de 1 Martie şi de atunci s-a extins obiceiul.

Mărţişor 1 Martie. Tradiţii, obiceiuri, superstiţii de 1 Martie

1 Martie - Mărţişor. În vechime, Mărţişorul era legat la mâinile sau de gâtul copiilor, pentru a le purta noroc în cursul anului, pentru a fi sănătoşi şi curaţi ca argintul la venirea primăverii. În unele zone, copiii purtau mărţişorul 12 zile la gât, iar apoi îl legau de ramura unui pom tânăr. Dacă în acel an pomului îi mergea bine, însemna că şi copilului îi va merge bine în viaţă şi va fi sănătos. În alte cazuri, mărţişorul era pus pe ramurile de porumbar sau păducel în momentul înfloririi lor, copilul urmând să fie alb şi curat ca florile acestor arbuşti.

Folcloristul Simion Florea Marian scrie că mărţişorul serveşte celor care îl poartă "ca un fel de amuletă", dar cine doreşte ca acesta să aibă efectul dorit "trebuie să-l poarte cu demnitate".

1 Martie - Mărţişor. În zilele noastre, Mărţişorul se poartă o perioada de timp bine determinată şi nu mai este purtat la gât, ci la încheietura mâinii, sau este prins în piept, cu convingerea că toate dorinţele se vor împlini.

Mărţişor 1 Martie. Mărţişorul, Funia anului

1 Martie - Mărţişor. Mărţişorul rămâne, peste veacuri, "funia anului", care adună laolaltă săptămânile şi lunile în cele două anotimpuri străvechi ale calendarului popular: vara şi iarna, simbolizate de şnurul bicolor. La geto-daci şi la latini, anul nou începea la 1 Martie. Martie (mens Martius, "luna zeului Marte") era prima lună a anului. Astfel se explică numele lunilor septembrie (luna a şaptea), octombrie (a opta), decembrie (a zecea).

1 Martie - Mărţişor. Calendarul popular la geto-daci avea două anotimpuri: vara şi iarna. Mărţişorul era un fel de talisman menit să poarte noroc, oferit de anul nou împreună cu urările de bine, sănatate, dragoste şi bucurie. Împletirea alb-roşie a şnurului se regăseşte în steagul căluşarilor, la bradul de nuntă, la podoabele junilor, la sâmbra oilor şi în multe alte obiceiuri străvechi. Arheologii români au găsit în aşezarea preistorică de la Schela Cladovei, veche de 8000 de ani, pietre de râu cu urme de vopsea albă şi roşie. Împletirea celor două culori simbolizeaza geneza şi regenerarea vieţii.

Dacă vrei să faci o surpriză frumoasă celor dragi, trimite FELICITĂRI, MESAJE sau SMS-uri de 1 Martie după aceste idei:

FELICITĂRI 1 MARTIE, MESAJE 1 MARTIE. "O primăvară frumoasă! La multi ani!"

FELICITĂRI 1 MARTIE, MESAJE 1 MARTIE. "Un 1 Martie însorit!"

FELICITĂRI 1 MARTIE, MESAJE 1 MARTIE. "O primăvară însorită!"

FELICITĂRI 1 MARTIE, MESAJE 1 MARTIE. "Începe prmăvara cu fericire, bucurii şi noroc! La mulţi ani!"

FELICITĂRI 1 MARTIE, MESAJE 1 MARTIE. "De 1 Martie îţi doresc să ai parte de o primăvară însorită, plină de zâmbete!"

FELICITĂRI 1 MARTIE, MESAJE 1 MARTIE. "O primăvară caldă! Să ai cel mai reuşit 1 Martie!"

FELICITĂRI 1 MARTIE, MESAJE 1 MARTIE. "În acest anotimp al renaşterii, îşi doresc tot binele din lume! La mulţi ani de 1 Martie!"

FELICITĂRI 1 MARTIE, MESAJE 1 MARTIE. "Un gând bun de 1 Martie! La mulţi ani!"

Trimite şi tu MESAJE sau FELICITĂRI de 1 Martie - Mărţişor folosind ideile din GALERIA FOTO de AICI!

 


Mărţişor. Ce se întâmplă între 1 Martie şi 8 Martie, Ziua Femeii

1 Martie - Mărţişor. Sărbătoarea tradiţională de 1 Martie, devenită cu timpul un prilej de omagiere a sexului frumos, nu trebuie în niciun fel asociată cu ziua de 8 Martie.

Pe 8 Martie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Femeii. Prima zi a fost marcată în 19 martie 1911, în Germania, Austria, Danemarca şi în alte câteva ţări europene. Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeaşi dată, în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă faţă unei revolte armate şi a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.

Însă Ziua Internaţională a Femeii a fost recunoscută oficial mult mai tîrziu, în 1975, de către Naţiunile Unite, şi a fost adoptată, începând cu această dată, de multe dintre guvernele ţărilor care până atunci nici nu aflaseră de existenţa ei.

În România, în ziua de 8 Martie se sărbătoreşte femeia. Până în decembrie '89 se vorbea de "Ziua mamei", dar, după Revoluţia din 1989, Ziua mamei a fost înlocuită cu Ziua femeii.