MENIU

Următorii doi ani vor fi cei mai călduroși de când se măsoară temperaturile pe glob

Serviciul de meteorologie britanic estimează că următorii doi ani vor fi cei mai călduroși de când se măsoară temperaturile pe glob, potrivit bbc.com.

Raportul întocmit de Met Office (Serviciul național de meteorologie din Marea Britanie) arată că o serie de schimbări majore sunt în plină derulare în cadrul sistemului climatic global.

Studiul meteorologilor britanici mai arată că gazele cu efect de seră vor avea un impact tot mai mare asupra tendințelor naturale ale climei de pe planetă.

"Știm deja că o serie de tipare naturale contribuie la creșterea temperaturilor globale în anumiți ani, dar temperaturile foarte ridicate înregistrate până acum în acest an indică un impact continuu al gazelor cu efect de seră rezultate din activități umane. Ținând cont de posibilitatea ca și anul viitor să fie la fel de cald, este evident că tiparul climei noastre va continua să se schimbe", a declarat profesorul Stephen Belcher, directorul Centrului Hadey administrat de Met Office.

Meteorologii din Marea Britanie au evidențiat faptul că o nouă manifestare a fenomenului El Nino, în desfășurare în Oceanul Pacific, va determina o încălzire globală a climei.

Cu toate acestea, verile din Europa ar putea deveni ceva mai reci, pentru o vreme, în timp ce restul Globului se va încălzi.

"Dacă nu se va produce o erupție vulcanică uriașă, este foarte probabil ca, pe plan global, 2014, 2015 și 2016 să se regăsească pe lista celor mai calzi ani înregistrați vreodată. Asta nu este o întâmplare. Asistăm deja la efectele pe care le are energia care se acumulează în mod constant în oceanele și atmosfera Terrei, din cauza gazelor cu efect de seră”, a spus Rowan Sutton, profesor la Universitatea Reading.

Mai multe articole despre:
temperaturi prognoza vremea meteorologie glob