MENIU

Schimbări radicale ale vremii: temperaturi de până la 28 de grade! Zonele lovite de furtuni 

Temperaturile încep să crească și vor reveni la valori normale pentru această perioadă din an. Încălzirea va fi însoțită, însă, de o creștere a instabilității atmosferice.

După o săptămână în care ariile de presiune ridicată au dominat circulația atmosferică pe continent, o depresiune mediteraneană se va extinde spre nord, acoperind suprafețe extinse din Europa Centrală. România se va situa în sectorul estic al acesteia, de aceea ne putem aștepta la o vreme mai caldă, dar instabilă.

Temperaturile vor crește ușor chiar din acest weekend, iar termometrul va arăta valori de 18 - 23 de grade. Nopțile vor rămâne încă destul de reci, mai ales în nordul țării, unde se vor atinge până la 2 - 6 grade. Îndeosebi în vestul țării, vor fi perioade cu ploaie, în general slabă sau moderată cantitativ.

La începutul săptămânii viitoare, un sistem de joasă presiune se va extinde dinspre Mediterana, cuprinzând partea centrală a Europei. În țara noastră, această depresiune va determina o circulație sud-vestică și pătrunderea unor mase de aer mai cald și umed, scrie meteoradar.ro.

Începând de marți, vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată, ce va favoriza producerea averselor însoțite de descărcări electrice și alte fenomene asociate. Se pare că, inițial, furtunile vor fi prezente mai ales în jumătatea vestică a țării, iar în a doua parte a săptămânii se vor extinde și în regiunile estice.

Conform modelărilor actuale, cel mai mult va ploua în vestul țării și în nordul Olteniei, unde sunt prognozate cantități de apă de până la 30 - 60 l/mp până la sfârșitul săptămânii, iar izolat până la 80 l/mp în zonele de munte.

În schimb, în est ploile vor avea un caracter mai local. În unele locuri sunt așteptate cantități ridicate de precipitații, în timp ce alte zone vor fi în mare parte ocolite de ploi și furtuni.

Temperaturile vor fi apropiate de valorile medii specifice acestei perioade, cu maxime de 20 - 25 de grade și minime nocturne ce nu vor mai scădea decât local sub 10 grade. Local, în sudul țării sunt posibile și temperaturi de până la 26 - 28 de grade. De asemenea, în mai multe regiuni vor fi intensificări puternice ale vântului în unele zile.