MENIU

PROGNOZA METEO. Cum va fi vremea în primul weekend din iulie

Sâmbătă, 2 iulie, avem parte de multă căldură, chiar caniculă în vestul şi sudul ţării.

După prânz disconfortul termic se va accentua, indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a ţării, astfel că temperaturile maxime, cuprinse între 27 şi 35 de grade, vor fi resimţite de noi ca fiind mult mai ridicate. Norii se înmulţesc după-amiaza şi seara, când vor cădea ploi cu caracter torenţial însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în zonele de deal şi de munte, în Oltenia şi pe arii restrânse în restul teritoriului. Izolat, cantităţile de apă vor depăşi 25...30 l/mp şi va cădea grindină.

Şi în Bucureşti disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi mai ales în centrul oraşului. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare spre seară când vor fi condiţii pentru averse, tunete, fulgere şi vânt mai intens. Până atunci însă mercurul din termometrele urcă până la 33...34 de grade.

România se topeşte! Meteorologii au emis o informare meteo: Vreme caniculară

La munte cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate mai ales după-amiaza şi în prima parte a nopţii, când vor fi averse cu caracter torenţial însoţite de tunete, fulgere şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat, cantităţile de apă vor depãşi 25...30 l/mp şi va cădea grindină. Termometrele vor indica la amiază 21 de grade în Păltiniş, 25 la Predeal, 20 la Semenic, 22 în Sinaia şi Arieşeni şi 19 sus pe Ceahlău.

Pe litoral vremea va fi uşor instabilă şi caldă. După-amiază vor cădea averse însoţite de tunete, fulgere şi vânt. Până atunci vreme excelentă de plajă, cu maxime cuprinse între 27 şi 30 de grade şi 24 de grade în apă.

VREMEA PE 2 ZILE

Duminică, 3 iulie, gradul de instabilitate atmosferică va fi în creştere. Averse, care vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări scurte ale vântului, trecător şi cu aspect de vijelie şi, pe arii restrânse, căderi de grindină vor aparea treptat toate regiunile dar vor fi mai frecvente şi pe spaţii mai extinse, în interiorul arcului carpatic, la deal şi la munte. Cantităţile de apă vor depăşi 20...25 l/mp şi izolat 40...50 l/mp. Temperaturile maxime, în scădere în regiunile vestice, nordice şi centrale, trec de 25 de grade in aproape toata tara pina la 32-33 de grade in Câmpia Română, unde pe spaţii restrânse se va mai depasi usor pragul de disconfort termic.

Va fi tot mai cald decit normal, iar indicele temperatură-umezeală va mai depasi putin pragul critic de 80. Dimineata, 19-21 de grade si la amiaza, 32-33 de grade. Îndeosebi spre seară instabilitatea atmosferică va creşte şi se va manifesta prin înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Vor fi condiţii de grindină şi de cantităţi de apă mai însemnate.

Luni, 4 iulie, în sud şi în sud-est, la munte și pe arii mai restrânse în centrul teritoriului instabilitatea atmosferică se va menţine accentuată. Vor fi averse, izolat însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi condiţii de căderi de grindină. În restul teritoriului, cerul va fi variabil şi ploile izolate. Temperatura aerului, uşor mai scăzută decit duminica, va avea valori maxime cuprinse între 22 de grade la Suceava şi 29 de grade la Drobeta, Craiova, Giurgiu si Calarasi, izolat şi 30 de grade în Lunca Dunării.

Vremea va fi în general instabilă. Vor fi înnorări, averse ce vor putea avea și caracter torențial, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Dimineata, 18-20 de grade şi maxima zilei, în scădere faţă de cea de duminică, în jur de 28 de grade.