MENIU

Parisul, amenințat de apocalipsa meteo. În câteva decenii temperaturile vor fi ca în deșert

Parisul este tot mai aproape de scenariul unei apocalipse meteo. Temperaturile au devenit insuportabile în capitala Franței, iar înrăutățirea condițiilor de viață pe timp de vară este evidentă. Astfel, după ce în Paris nu au fost 40 de grade timp de mai bine de 70 de ani, în ultimii ani a fost depășit de 2 ori acest record. Mai mult, simulările arată că marele oraș va ajunge să aibă temperaturi care se întâlnesc în prezent în țări precum Kuweit sau Arabia Saudită.

Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Paris a fost de peste 42 de grade în iulie 2019. Recordul anterior era de 40 de grade și data din 1947. Adevărata problemă nu este legată neapărat de recordurile punctuale, ci de faptul că media anuală de temperatură a crescut, ceea ce arată că e vorba de un fenomen în dezvoltare. Astfel, media de temperatură a ajuns la +12,4 grade Celsius, cea mai înaltă de când se fac măsurătorile meteo, potrivit Realitatea Plus.

 

Cele mai serioase valuri de căldură au durat chiar și două săptămâni la Paris, iar estimarea este că după 2030, acestea ar putea dura chiar și o lună. Specialiștii au venit în repetate rânduri cu avertismente sumbre.

 

Rapoartele recente arată că Parisul este una dintre capitalele lumii cu cel mai mare risc climatic. Primăria capitalei franceze a demarat un plan de plantare pentru 170 de mii de arbori până în 2026 și de instalare a 100 de fântâni urbane de unde trecătorii să poată bea apă. Cetățenii vor fi de asemenea încurajați să își înverzească fațadele clădirilor cu plante agățătoare.

 

Unele soluții au un cost acceptabil, altele însă necesită bugete colosale. Parisul are și un plan de urbanism contra încălzirii climatice. Acesta propune să nu mai fie construite clădiri de birouri în oraș, iar limita de înălțime a clădirilor noi să fie limitată. Planul nu a fost validat încă, însă dacă va fi pus în practică ar reprezenta una dintre cele mai mari schimbări urbanistice din ultimii 200 de ani pentru capitala Franței.

Mai multe articole despre:
paris temperaturi desert incalzire 50 de grade