MENIU

Cum va fi vremea de Crăciun. Anunţ de ultimă oră de la meteo

Românii care și-au făcut deja planuri pentru vacanța de iarnă vor să știe cum va fi vremea de Crăciun și de Revelion. Meteorologii spun că vom avea parte de temperaturi normale în decembrie, însă odată cu noul an se instalează frigul și vin ninsorile. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în în zona Moldovei și Transilvaniei în ianuarie 2018.

Meteorologii spun că în lunile decembrie, ianuarie și februarie, vremea se va încadra, în general, în limite normale ale perioadei de iarnă. Temperaturile vor fi mai scăzute în Centrul, Nordul și Nord-Estul țării, în timp ce precipitațiile vor fi excedentare în majoritatea regiunilor. Asta reiese din prognoza de specialitate valabilă pentru intervalul decembrie 2017 –februarie 2018, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În decembrie, temperatura medie va avea valori apropiate de normalul climatologic. În regiunile centrale și nord-estice va fi mai frig, în vreme ce în sud-estul țării temperaturile vor fi mai ridicate.

Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru prima lună de iarnă va fi de minus 0,8 grade Celsius, fiind luați în calcul parametrii monitorizați între anii 1981-2010.

În aceeași perioadă, valorile termice medii se vor situa între -5 și 0 grade Celsius în Transilvania și Moldova, între 0 și 2 grade Celsius în Banat și Crișana, între -2 și 1 grad Celsius în Oltenia și Muntenia, iar în Dobrogea, între zero și trei grade Celsius.

De asemenea, în regiunile centrale, estice și sud-estice vor fi precipitații excedentare. Potrivit meteorologilor, media multianuală a precipitațiilor pentru luna decembrie este stabilită la 44,8 litri/metru pătrat.

Potrivit ANN, cele mai mari cantități de precipitații vor fi în Maramureș (până la 92 l/mp) și Banat și Crișana (până la 70 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea și Moldova (până la 40 l/mp).

În luna ianuarie, meteorologii estimează temperaturi medii apropiate de normal, cu excepția zonelor din Centrul, Nordul și Nord-Estul țării, unde va fi mai frig.

Media multianuală a lunii ianuarie este de -2,1 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi vor fi în zona în zona Moldovei și Transilvaniei, unde se vor înregistra între -7 și -1 grade Celsius.

În schimb, se vor consemna între -2 și 0 grade Celsius în Muntenia, iar în Dobrogea vor fi între -1 și 2 grade Celsius.

În prima lună din 2018, vom avea parte de mai multe ploi, lapoviță și ninsoare în cea mai mare parte a țării.

Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Maramureș (până la 74 l/mp), Oltenia (până la 57 l/mp) și Banat-Crișana (până la 54 l/mp). La polul opus se află Dobrogea și Moldova, cu cantități de precipitații cuprinse între 14 și 31 l/mp.

Potrivit ANM, temperaturile medii vor avea valori apropiate de normalul climatologic în cea mai mare parte a țării, media lunară fiind de -1 grad Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între -5 și 0 grade Celsius în Moldova și Transilvania, între—2 și 2 grade Celsius în Oltenia, și între zero și două grade Celsius, în Banat și Dobrogea.

În februarie, cantitățile de precipitații se vor apropia de nivelul normal în Sudul și Estul țării, între în restul țării acestea vor fi excedentare.

În zona Maramureșului, cantitățile medii de precipitații ar putea ajunge la 57 l/mp, în Oltenia la 55 l/mp, în Banat și Crișana (până la 50 l/mp), iar în Dobrogea și Moldova, 26, respectiv 28 l/mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

ANM a anunțat că în decembrie, prima lună de iarnă, vor fi episoade cu ger pe zone mai extinse și temperaturi de minus 20 de grade Celsius. Pentru luna ianuarie „semnalul dat de centrul european și de alte centre climatologice din lume este că temperaturile ar putea fi sub media climatologică pe partea de nord și de centru a teritoriului, apropiate de normă în rest, iar precipitațiile să fie mai multe în partea de centru și de vest a țării”, conform meteorologilor ANM.

„Acest semnal poate fi îngrijorător, știut faptul că luna ianuarie este statistic cea mai rece lună din calendar, în care în nopțile cele mai reci putem avea temperaturi sub minus 30 de grade și acest semnal al unor temperaturi mai scăzute decât norma este un semnal al unor episoade de ger”, a arătat directorul general adjunct al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), citată de Agerpres.ro.
Specialișiti centrelor climatologice din lume spun că este posibil să avem parte de fenomene mai severe în a doua parte a iernii.

„Deci trebuie să fim foarte atenți ce urmează dincolo de jumătatea lunii ianuarie și mai ales în luna februarie, știut fiind că în ultimii ani episoadele cu ger mai sever au fost în această perioadă a iernii”, a spus Florinela Georgescu.