MENIU

Cod Galben de ceață în mai multe județe! Prognoza meteo pentru astăzi

Miercuri, vremea va deveni mai caldă decât în mod normal. Cu toate acestea, dimineața vom avea parte de ceață în mai multe județe.

Până la ora 11:00, local în zonele joase din judeţele Mureș, Harghita, Brașov și Covasna inclusiv drumurile naţionale și europene se va semnala ceaţă care determină scăderea vizibilităţii, local sub 200 m, izolat sub 50 m. 

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că miercuri dimineață traficul rutier se desfăşoară cu dificultate, în condiţii de ceaţă densă pe mai multe artere rutiere din judeţele Braşov, Sălaj, Covasna şi Mureş.

Precizăm că, ceaţa a redus vizibilitatea sub 100 de metri pe DN13 Braşov – Târgu Mureş, DN15 Târgu Mureş – Topliţa şi DN15 E60 Târgu Mureş – Cluj. Pe raza judeţului Sălaj pe DN1F Zalău – Cluj Napoca vizibilitatea, pe anumite porţiuni, este sub 50 de metri.

Ceaţa impune din partea celor aflaţi la volan, dar şi a celorlalte categorii de participanţi la traficul rutier, o conduită preventivă pe toată durata deplasării pe drumurile publice. Este necesar să se ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum, iar fiecare manevră în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie să fie reglate corespunzător.

Recomandăm ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. În condiţii de ceaţă densă, trebuie folosite şi luminile de ceaţă.

Nu trebuie uitat că cea mai periculoasă manevră pe timp de ceaţă este depăşirea. Aceasta cu atât mai mult, cu cât cei ce depăşesc pot fi surprinşi de apariţia bruscă de pe sensul opus a unor autovehicule care circulă fără lumini sau având în funcţiune doar luminile de poziţie.

De asemenea, în cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mult mai mare. Reamintim obligaţia conducătorilor de autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone să poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când execută intervenţii la vehiculul care se află pe partea carosabilă a drumului public. Recomandăm şi celorlalţi conducători auto să poarte acest echipament, mai ales pe timp de ceaţă.

Pietonii, bicicliştii şi căruţaşii trebuie să fie conştienţi de faptul că pe timp de ceaţă sunt mai greu vizibili în trafic.

VREMEA MIERCURI

Miercuri, vremea devine mai caldă decât ar fi normal. Cerul variabil, se va înnora trecător şi, izolat, vor cădea ploi slabe, de scurtă durată, după-amiaza în regiunile nord-estice, iar spre seară în cele vestice şi de nord-vest. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări mai ales la munte. Temperaturile maxime pornesc de la 16 grade în deltă şi se opresc la la 27 de grade în sudul Olteniei şi al Munteniei, conform Realitatea TV.

Bucureștenii au parte de o zi frumoasă şi caldă, cu aproximativ 25 de grade la amiază și vânt cel mult moderat.

Vremea contină să se încălzească la munte, astfel că va fi mai cald decât ar fi normal. Peste zi cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare, şi izolat va ploua slab şi pentru puţin timp în Carpaţii Orientali. Sprea seară şi noaptea ploile cuprind şi Carpaţii Occidentali şi nordul Orientalilor. Ploile, mai ales sub formă de aversă, vor fi însoţite de tunete şi fulgere, iar vântul va sulfa cu putere mai ales în zona înaltă. Termometrele vor indica la amiază 16 grade în Păltiniş, 17 în Predeal, 13 la Semenic, 15 în Sinaia, 14 la Arieșeni și 8 grade sus pe Ceahlău.

Mai multe articole despre:
meteo cod galben prognoză meteo