MENIU

Cod galben de caniculă, cod portocaliu de furtuni. Unde lovesc vijeliile și grindina

Cod galben de caniculă, cod portocaliu de furtuni. Unde lovesc vijeliile și grindina

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat informările meteo de caniculă și disconfort termic. În plus, meteorologii au emis o nouă atenționare cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată.

COD GALBEN
Interval de valabilitate: 05 iulie, orele 12:00 – 19:00
Fenomene vizate: disconfort termic

În intervalul menţionat, disconfortul termic va fi accentuat în Dobrogea, local în Muntenia și sudul Moldovei,unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități și se vorînregistra temperaturi maxime de până la 33...35 de grade

COD GALBEN
Interval de valabilitate: 05 iulie, ora 12:00 – 06 iulie, ora 03:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

În intervalul menționat, în sud-vestul, centrul și local în sud-estul teritoriului, precum și în zonele de deal și demunte vor fi perioade cu  instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale,frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. 

Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și izolat 40...50 l/mp.

COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 05 iulie, ora 12:00 – 05 iulie, ora 23:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată

În Oltenia, nordul și nord-vestul Munteniei, sudul Banatului, precum și în jumătatea de sud a Transilvaniei vor fiintervale cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului, vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 35...40 l/mp și pe arii restrânse50...70 l/mp.

INFORMARE METEOROLOGICĂ
Interval de valabilitate: 06 iulie, ora 10:00 – 08 iulie, ora 10:00
Fenomene vizate: manifestări de instabilitate, disconfort termic

În cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prinfrecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare,cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și izolat 40 l/mp.        

În intervalul menționat, îndeosebi în regiunile sud-estice, disconfortul  termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor atinge33...36 de grade

Mai multe articole despre:
prognoza meteo