MENIU

Zilele Bucureştiului vor fi sărbătorite între 12 şi 20 septembrie

Foto: nsg.ro

Capitala împlineşte anul acesta venerabila vârstă de 550 de ani. Capitala va fi pregătită de sărbătoare, între 12 şi 20 septembrie. Mai multe evenimente vor avea loc pe străzile Bucureştiului, în Piaţa Constituţiei, în Parcurile Herăstrău, Cişmigiu, Tineretului şi Carol, în Piaţa George Enescu, în Centrul Istoric, dar şi la muzeele şi teatrele care îşi vor ţine porţile deschise cu expoziţii şi spectacole gratuite pentru iubitorii de frumos.

Pe 12 septembrie, în Parcul Herăstrău va începe Carnavalul Copiilor, care va avea loc în fiecare zi pâna la orele 16.00.

Tot din 12 septembrie, muzeele bucureştene îşi deschid porţile pentru publicul iubitor de artă şi istorie. Muzeul Literaturii Române găzduieşte o expoziţie de pictură şi grafică, Galeria Municipiului Bucureşti va prezenta o expoziţie de pictură, decoraţiuni interioare şi artă fotografică, Muzeul Ţăranului Român va adăposti Gala Filmului - Bucureştiul Interzis, Muzeul Municipiului Bucureşti organizează, pe 17 septembrie, simpozionul cu tema "550 de ani de la atestarea documentară a oraşului Bucureşti".

Expoziţia "Ctitorii ale domnitorilor români în Cetatea de Scaun a Bucureştilor" vă aşteaptă în Pasajul Universităţii, vineri, 18 septembrie. Biblioteca Metropolitană găzduieşte simpozionul internaţional "Cartea - România - Europa", iar Sala de Marmură de la Cercul Militar a pregătit o expoziţie de tablouri cu licitaţie, pe 20 septembrie.

În noaptea dintre 19 şi 20 septembrie, Noaptea albă a Bucureştilor, nu mai puţin de 12 muzee şi instituţii vor fi deschise până la orele 3.00 dimineaţa (Muzeul George Enescu, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul de Geologie, Muzeul Naţional de Istorie, Muzeul Literaturii Române, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul de Artă Vasile Grigore, Muzeul Hărţilor Vechi, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Palatul Curtea Veche, Observatorul Astronomic, Muzeul Militar Naţional).

Arcul de Triumf va fi deschis vizitatorilor între 18 şi 20 septembrie cu expoziţia "Legiunea Română din Italia în timpul primului Război Mondial".

Teatrele bucurestene vor pune în scenă spectacole gratuite pe 19 şi 20  septembrie, după cum urmează:

*        Teatrul Bulandra - Richard al III-lea se interzice (ora 19:00)
*        Teatrul Bulandra - Parcul Bazilescu - A douăsprezecea noapte (ora 20)
*        Teatrul Nottara - Sala George Constantin, 19 septembrie - Doi pe o bancă  (ora 19:30)
*        Teatrul ODEON - Pyram si Thisbe (ora 19:00)
*        Teatrul Mic - Parcul Sebastian, 19 septembrie - Se joacă pe gaura cheii (ora 20:00)
*        Teatrul de Comedie - Sala Studio - Domnişoara Iulia (ora 19:30)
*        Teatrul de Comedie - Sala Mare, 19 septembrie - Sunt un orb (ora 19:00)
- Sala Mare, 20 sept - Poker (ora 19:00)
*        Teatrul Ţăndărică - 19 septembrie - Cenuşăreasa (ora 11:00)
*        Teatrul Ţăndărică - Parcul Sebastian, 19 septembrie - Păcala (ora 10:00)
*        Teatrul Ion Creanga - Piaţa Constituţiei, 19 septembrie - Pălăria cu surprize (ora 11:00)
*        Teatrul evreiesc de stat - Parcul Titanii, 19 septembrie - Care de aşi cu   valet (ora 20 :00)
*        Teatrul C. Tănase - Teatrul de vară Herastrau - Nimic despre papagali (ora 20 :00)
*        Teatrul Excelsior - Parcul Titanii, 19 septembrie - Vacanţa veselă (ora 10:00)
*        Teatrul Metropolis - 19 septembrie - Zaruri şi cărţi (ora 20:00)
*        Teatrul Masca -  Bucureştii Noi, 19 septembrie - Gardienii se întorc (ora    20:00)
- Bd. Uverturii, 20 septembrie - Prostia omenească (ora   11:30)
*        Opera Comică pentru Copii - Piaţa Constituţiei, 20 septembrie - Balul   Ispravnicesei (ora 11:00)

Între 12 şi 20 septembrie, Teatrul Naţional Bucureşti găzduieşte o expoziţie de fotografie realizată în colaborare cu Ambasada Republicii Populare Chineze şi MNAC - Caleidoscopul Chinei - Stilul de viaţă contemporan al chinezilor.

Seara zilei de 12 septembrie va fi încununată cu un spectacol care va arăta în termeni metaforici geneza Bucureştiului. Evenimentul, organizat sub "bagheta" ARCUB, va avea loc în Piaţa Constituţiei şi va începe la orele 20:30.

Toată săptămâna aniversară, Centrul Istoric va fi din nou în prim plan, ca inimă a manifestărilor culturale. Strada Carada va fi locul în care vă veţi bucura de spectacole Art Show, Comedy Show, Cutia Istoriei, de mini recitaluri ale unor solişti români renumiţi şi de un târg de produse realizate manual.

Institutul pentru Dezvoltare Durabilă a pregătit o prezentare de modă realizată de creatori români, ce va avea loc la Teatrul de vară din Herăstrău, pe 15 septembrie, începând cu ora 20:30.

Soprana Angela Gheorghiu şi cunoscutul tenor Vlad Miriţă vor susţine un concert unic pe scena din Piaţa Constituţiei, pe data de 19 septembrie, de la orele 21:00.

Obiceiurile populare româneşti şi imaginile Bucureştiului de altă dată nu vor lipsi. Centrul de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare al Municipiului Bucureşti va organiza zilnic, între 12 şi 20 septembrie, în Piaţa Constituţiei, un Târg de Meşteri Populari.

Regia Autonomă de Transport Bucureşti, care împlineşte 100 de ani de existenţă, organizează pe 19 septembrie, începând cu ora 10:00, Caravana Timpului: o parada de la tramvaiele cu cai la cele mai noi tramvaie produse la RATB-URAC.