MENIU

Zgonea: Unul dintre preşedinţii Camerelor a informat că Guvernul şi-ar asuma răspunderea pe Coduri

Foto: zgonea.ro

Secretarul Camerei Deputaţilor, social-democratul Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că, în cadrul şedinţei conducerii Parlamentului, unul dintre preşedinţii Camerelor a informat că Guvernul ar putea să-şi asume răspunderea pe Codurile juridice finalizate de subcomisiile parlamentare speciale.

"Birourile permanente reunite au decis, în unanimitate, ca, atât Codul Civil, cât şi Codul Penal să fie transmise Senatului ca iniţiative legislative ale celor două subcomisii, urmând a intra în procedura normală", a afirmat Zgonea.

"Codurile au venit într-o anumită formă şi ies din cele două subcomisii într-o formă complet diferită, calitatea este una superioară. Pentru cele două proiecte de legi vor fi stabilite noi termene de către Senat. Din informaţiile noastre, Guvernul îşi va asuma răspunderea pentru cele două", a mai subliniat social-democratul.

"Din informaţiile noastre, Guvernul, ca să respecte recomandarea CE, ar putea să-şi asume răspunderea. A fost o discuţie internă în Birourile Permanente în care, la un moment dat, s-a spus că s-ar putea ca Guvernul să-şi asume răspunderea", a explicat ulterior Zgonea. Întrebat dacă unul dintre preşedinţii Camerelor a făcut o astfel de informare, social-democratul a răspuns: "Da!".

Zgonea a mai declarat şi că, din moment ce există două reproşuri, anume lipsa de consultare publică şi a studiului de impact, dezbaterile la Senat ar trebui să rezolve parte din nemulţumiri.

La rândul său, preşedintele Subcomisiei pentru elaborarea Codului Penal, Victor Ponta, a precizat că cele două Coduri care sunt gata vor fi depuse, luni, la Biroul Permanent al Senatului, ca iniţiative legislative ale membrilor comisiilor.

"Nu a fost nimeni împotrivă", a informat Ponta. "Din punctul de vedere al Birourilor Permanente, care decid procedurile parlamentare, au luat act de informarea noastră, a domnului Buda şi a mea, şi anume cele două proiecte de Cod Civil şi de Cod Penal sunt finalizate şi având modificări substanţiale faţă de proiectele iniţiale vor fi însuşite de către parlamentarii membri ai celor două subcomisii", a adăugat ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul.

Ponta a anunţat că termenul pentru finalizarea Codurilor de procedură, penală şi civilă, a fost stabilit pentru 30 iunie.

Mai multe articole despre:
guvern Camera Deputaţilor coduri Valeriu Zgonea