MENIU

Zeci de şcoli revendicate în Timiş stau nereparate pentru că primarii nu vor să investească în ele

Foto: bzf.ro

Peste 150 de unităţi de învăţământ din judeţul Timiş au primit aviz nefavorabil de funcţionare de la inspectorii sanitari, multe dintre acestea nefiind renovate deoarece imobilele sunt revendicate, iar primarii nu doresc să investească bani.

Circa 80 de unităţi de învăţământ din judeţul Timiş din cele aproximativ 700 sunt revendicate de către proprietari. Dintre acestea unele au fost deja retrocedate (peste 40), iar pentru altele primăriile sunt nevoite să plătească chirii pentru a putea adăposti cursurile elevilor. În localitatea Cenei, spre exemplu, nici măcar igienizarea unităţii de învăţământ nu  se poate face în totalitate, din cauza fondurilor puţine atribuite pentru acest lucru. Asta  pentru că unitatea este revendicată de către proprietar şi retrocedată. Edilul şef al localităţii declară că există un contract de închiriere pentru doi ani cu proprietarul de drept, iar investiţiile într-o clădire care nu aparţine administraţiei locale nu sunt justificate, susţine Gabriel Ilaş.

Elevii şcolii primare din Cenei ar putea fi mutaţi, din cauza faptului că şcoala nu este autorizată în grădiniţă, construită de către primărie. "Şcoala este începută, dar cu această criză, nu ştim dacă vor veni banii necesari (n.r, fonduri guvernamentale)", a declarat primarul Ilaş.

"Principalele motive pentru care nu s-a acordat autorizaţie sanitară de funcţionare sunt lipsa apei potabile, neasigurarea în condiţii corespunzătoare a climatului termic, clădiri vechi degradate cu infiltraţii şi risc de accidente, grupuri sanitare neamenajate sau neigienizate, lipsa circuitelor sanitare prevăzute de legislaţie, mobilier vechi deteriorat  care prezintă risc de accidentare,  clădiri retrocedate în care nu s-au mai făcut investiţii", a transmis directorul coordonator al DSP Timiş, Horia Vermeşan.

Potrivit inspectorilor de la Direcţia de Sănătate Publică Timiş, aproape 23 la sută dintre unităţile existente în judeţ (164 din 271) nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare. 96% dintre acestea provin din mediul rural şi 5% din urban (un liceu, două grădiniţe cu program prelungit şi una cu program normal, respectiv o şcoală specială gimnazială).

De asemenea, 11,25% din şcolile normale cu curs de predare I-VIII sunt neautorizate şi tot din mediul rural. Tot din mediul rural sunt 71,60% şcoli primare neautorizate, iar 44,73%- grădiniţe cu program normal.

Mai multe articole despre:
şantier primar Timiş revendicare