MENIU

Zeci de producători şi-au expus produsele tradiţionale secuieşti la Miercurea Ciuc

Foto: Realitatea TV

Secuii se mândresc cu mustaţa şi portul popular, iar secuiencele cu ce iese din mâna lor în bucătărie. Şi vor să arate tuturor că sunt mândri de tradiţiile lor. Peste 60 de producători şi-au expus, vineri, mărfurile la primul Târg al produselor tradiţionale din zonă, deschis la Miercurea Ciuc. Este doar un prim pas, spun ei, către cucerirea pieţelor europene.

Vizitatorii nu s-au lăsat rugaţi prea mult să guste din slănina afumată tăvălită prin paprica roşie, cârnaţii şi şunca afumată, pâinea de casă sau dulceţurile şi sucurile naturale pregătite după reţetele bunicii.

Producătorii au înregistrat la OSIM şi două mărci: "Produs Secuiesc" şi "Secuiesc". Sub aceste branduri vor să-şi promoveze în toată Europa produsele tradiţionale.

"Am iniţiat şi proiectul "produs secuiesc: marcă înregistrată", prin care vrem ca produsele care se fac aici să fie cunoscute nu numai în judeţ", a declarat Borboly Csaba – preşedintele CJ Harghita.

Secuii nu ţintesc numai piaţa din România, ci şi pe cea europeană. Iar specialiştii în domeniu spun că au toate şansele. 

"Pentru a pătrunde pe piaţa europeană trebuie ca modul de preparare al produselor să respecte normele comunitare, dar, din punct de vedere al gustului, sunt convins că au şanse. Deja în Europa Centrală turismul este un mijloc eficace de promovare a produselor tradiţionale", a precizat Gerard Peltre – vicepreşedintele Comitetului de Dezvoltare Rurală al Comisiei Europene.

Vizitatorii au profitat de târgul din Mercurea Ciuc ca să-şi facă aprovizionarea pentru Paştele de care, pe catolici, îi mai desparte doar o săptămână. 

Mai multe articole despre:
Miercurea Ciuc secuiesc OSIM marcă înregistrată