MENIU

WISE, noul telescop NASA, va cartografia Universul cunoscut

Wide-Field Infrared Survey Explorer

Cel mai nou telescop NASA va scana universul pentru a identifica asteroizi nedescoperiţi, comete, stele şi galaxii. Una dintre cele mai importante sarcini va fi aceea de a cataloga obiecte care prezintă un pericol potenţial pentru Pământ. 

WISE (Wide-Field Infrared Survey Explorer) va fi lansat nu mai târziu de vineri, 11 decembrie, de la baza militară Vandenberg, cu ajutorul unei rachete Delta 2.

Dacă totul merge conform planylui, WISE va orbita la o altitudine de 525 de kilometri deasupra Pământului şi va produce cea mai detaliată hartă a cosmosului. Satelitul va putea detecta obiecte care generează radiaţii infraroşii sau căldură. Lumina infraroşie este ideală pentru descoperirea obiectelor reci şi îndepărtate care nu pot fi observate cu ajutorul telescoapelor normale.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că îi va trebui lui WISE circa şase luni pentru a cartografia întreg cerul, încercuind Pământul de 15 ori pe zi şi realizând 7500 de fotografii zilnice, pe patru frecvenţe diferite de infraroşu.

Misiunea de 320 de milioane de dolari, condusă de NASA, se va alătura altor două telescoape spaţiale foarte importante, Spitzer Space Telescope şi Herschel Space Observatory, ultimul aparţinând Agenţiei Spaţiale Europene.

 

Mai multe articole despre:
NASA pământ satelit WISE