MENIU

Votul pentru Cabinetul Croitoru s-a încheiat. Începe numărătoarea

Foto: NewsIn

Votul Cabinetului Croitoru s-a încheiat. Urmează numărarea voturilor. Tot astăzi, deputaţii şi senatorii au votat Hotărârea privind transmiterea de către Guvern a proiectului de buget de stat şi a proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010, prin derogare de la Legea de organizare a Executivului, precum şi Declaraţia politică privind respectarea indicatorilor cu FMI.

Votul pentru Cabinetul Croitoru a început la ora 14.30 şi s-a încheiat în urmă cu câteva momente. S-a votat cu bile.

La începutul şedinţei în sală erau 391 de parlamentari. Guvernul Croitoru are nevoie de 236 de voturi favorabile pentru a trece de Parlament. Înainte de începerea şedinţei, doar Partidul Democrat Liberal şi-a anunţat sprijinul pentru Cabinetul Croitoru, acesta având însă doar 173 de senatori şi deputaţi.

Liderii parlamentarilor PD-L au cerut astăzi ca votul pe cele două proiecte de hotărâre propuse de PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor să aibă loc după ce va fi supus la votul de învestitură Cabinetul Croitoru, dar ordinea de zi modificată a fost adoptată. 

Astfel Parlamentul a votat, în ordine, Hotărârea privind transmiterea de către Guvern a proiectului de buget de stat şi a proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010, prin derogare de la Legea de organizare a Executivului, precum şi Declaraţia politică privind respectarea indicatorilor cu FMI.

"Într-o ordine firească se impune epuizarea primului punct pe ordinea de zi şi abia apoi continuarea dezbaterilor", a cerut deputatul PD-L Ioan Oltean, care a explicat că, dacă trece Guvernul Croitoru de Parlament, cele două proiecte de hotărâre nu se mai justifică.

În replică, viceliderul grupului PSD din Cameră, Aura Vasile, a declarat că nu există articol din Regulament care să justifice cererea PD-L. 

Vasile a adăugat că trebuie considerată procedura asemenea uneia de vot final - toate voturile la sfârşitul şedinţei. Vasile a adăugat că se bazează şi pe Constituţie, invocând "stare de necesitate, stare deosebită", argumentând că cele două materiale nu fac referire la un Guvern anume. "Dacă trece Guvernul Croitoru, dânsul va înainta un  proiect de buget, dacă nu, Guvernul Boc demis", a susţinut ea.

Liderul deputaţilor PD-L Mircea Toader a luat şi el cuvântul, asigurând că parlamentarii democrat-liberali vor rămâne în sală şi pentru cele două puncte introduse pe ordinea de zi. 

"E un lac plin de broaşte", s-a adresat Oltean, din nou, colegilor parlamentari. "Ţara are mai multă nevoie de o declaraţie decât de un Guvern stabil?", s-a întrebat el, amintind că întotdeauna s-a votat întâi învestirea sau moţiunea de cenzură, imediat după dezbateri.

Mai multe articole despre:
guvern vot învestitură PD-L Lucian Croitoru