MENIU

Vizita preşedintelui Ungariei nu era "oportună", fiindcă intenţiona să susţină autonomia teritorială

FOTO: NewsIn

Autorităţile române i-au transmis preşedintele Ungariei, Solyom Laszlo, că vizita sa nu ar fi oportună în această perioadă, luând în calcul intenţia acestuia de a susţine ideea autonomiei teritoriale, folosindu-se de pretextul manifestărilor din 15 martie, au declarat pentru NewsIn surse oficiale.

Potrivit aceloraşi surse, autorităţile române vor să dea dovadă de "responsabilitate şi înţelepciune" pentru a nu lăsa ca "atitudinea preşedintelui Solyom să afecteze bunele relaţii dintre cele două state". Sursele citate au mai declarat că "mai ales într-un moment în care criza economică se agravează", românii şi maghiarii "au nevoie să fie uniţi, nu dezbinaţi".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că "este problema autorităţilor române", întrebat care este opinia sa în legătură cu acuzaţia potrivit căreia autorităţi abilitate ale statului român  l-ar fi sfătuit pe preşedintele Ungariei să nu viziteze Ardealul pe 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

"Este problema autorităţilor române, aşa cum spuneaţi dumneavoastră!", a răspuns şeful statului unei întrebări a presei legate de acuzaţia adusă de UDMR autorităţilor române.

UDMR a dat joi publicităţii un comunicat de presă prin care acuză "autorităţi abilitate ale statului român" că l-ar fi sfătuit pe preşedintele Ungariei, Solyom Laszlo, să nu vină în România pe 15 martie, cu ocazia sărbătoririi Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Citeşte AICI