MENIU

Visul paraşutiştilor, aterizarea fără paraşută

<descriere>
Paraşutişti în Brazilia

Maria von Egidy, un designer de echipamente de paraşutism din Africa de Sud, vrea să aterezize fără să folosească paraşuta.

Paraşutiştii care utilizează echipamente ce generează portanţă (costum cu aripi) folosesc în continuarea o paraşută pentru a ateriza, dar câţiva au început să se întrebe dacă ar putea renunţa la ea. Este primul lucru de care întreabă paraşutiştii atunci când încearcă prima oară costumul de zurat, a declarat veteranul Tim Mace. \"Din cauza faptului că sunt obişnuiţi să cadă foarte repede, atunci când probează costumul li se pare că sunt staţionari.

\"Nemulţumirea mea faţă de paraşută a apărut mai demult\", a spus Maria von Egidy, designer de costume de portanţă din Cape Town, Africa de Sud. \"Sunt prea multe restricţii din pricina mărimii, poziţiei şi declanşării\".

Fizicianul Jean Potvin, de la Saint Louis University din Missouri, crede că o aterizare este posibilă, cel puţin teoretic. \"Cheia pentru a reuşi aterizarea este controlul precis a vitezei şi traiectorie. Având o suprafaţă mică de control, costumul răspunde la cea mai mică comandă, la fel ca un F-16\".