MENIU

Videanu: Unii parlamentari PSD pot vota echipa Croitoru, programul de guvernare este 90% cel iniţial

foto: NewsIN

Prim-vicepreşedintele PD-L Adriean Videanu a declarat sâmbătă că programul de guvernare propus de Lucian Croitoru este în esenţă cel negociat iniţial cu PSD şi votat în Parlament, motiv pentru care social-democraţii nu ar trebui să se dezică de el.

Videanu a explicat care este raţiunea pentru care consideră că este posibil ca echipa Croitoru să adune voturi, referindu-se la social-democraţi. În acest context, liderul PD-L a admis că programul de guvernare propus de premierul desemnat este, în esenţă, "peste 90%", cel negociat la începutul alianţei cu PSD, comentând că "ar fi fost anacronic" să se prezinte, la doar câteva luni diferenţă, alte soluţii.

Prim-vicepreşedintele PD-L a susţinut că "o parte" dintre parlamentarii PSD pot fi convinşi să voteze echipa Croitoru, dar a adăugat că încă nu au avut loc discuţii în acest sens. "Acesta a fost şi argumentul în discuţiile pe care le-am avut cu Lucian Croitoru - sunt oameni (de la PSD - n.r.) care au lucrat cu onestitate la programul de guvernare, nu cred că-şi pot limita în momentul de faţă opţiunile numai datorită faptului că vine alt prim-ministru, cu alţi miniştri (...) Sunt oameni care au lucrat la acel program de guvernare. Cum pot să voteze împotriva propriilor lor convingeri?", a punctat Videanu.

Cât priveşte situaţia interimatului, prim-vicepreşedintele PD-L a precizat că, în mod normal, este de 45 de zile, încă termenul ar fi funcţionat în condiţiile unui "guvern legitim", însă în prezent cabinetul este demis, deci, potrivit lui Videanu, îşi duce mandatul până la învestirea noului executiv.

Referitor la calendarul votului pentru învestire, prim-vicepreşedintele democrat-liberal a estimat că "procesul va fi unul foarte rapid": "luni sau cel târziu marţi - audieri, marţi sau cel târziu miercuri - votul în plen".

Şedinţa reunită de plen a Parlamentului pentru învestirea Guvernului propus de Lucian Croitoru trebuie să aibă loc, potrivit Regulamentului şedinţelor comune, în cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, adică până pe 7 noiembrie.