MENIU

Videanu a primit notă de trecere la Comisii: \"Sper că mâine Guvernul obţine votul de învestitură\"

Videanu: Trebuie să găsim soluţii să atragem sectorul privat în anumite proiecte /FOTO:NewsIN
Videanu a primit notă de trecere la comisii: "Sper că mâine Guvernul obţine votul de învestitură"

Ministrul desemnat al Economiei, Adriean Videanu, a primit aviz favorabil din partea Comisiilor economice, de industrii şi pentru privatizare din cele două Camere ale Parlamentului, cu 39 de voturi pentru şi 17 împotrivă. \"A contat votul politic\", a subliniat ministrul desemnat al Economiei.

Picat la comisii în varianta Croitoru, ministrul desemnat al Economiei, Adriean Videanu, a primit marţi vot favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament. Videanu a primit 39 de voturi pentru şi 17 împotrivă. \"Nu răspunsurile au făcut diferenţa, ci decizia politică. A contat votul unora dintre colegii liberali. Poate fi un semnal şi pentru ziua de mâine. Voi discuta tot timpul cu toţi cei interesaţi. Voi fi ultimul care va închide un dialog\", a spus la final, Videanu.

\"Din păcate, vreau să fiu foarte sincer şi să spun că nu neapărat răspunsurile sunt cele care au făcut (voturile negative, n.r.), ci decizia politică. Vreau să fiu corect, să nu încercăm să găsim alte explicaţii, decât că este o decizie politică care a fost respectată de absolut toţi\", a declarat Videanu, după încheierea audierilor din comisii.

Adriean Videanu a mai spus că l-a bucurat votul unor \"colegi liberali\" şi acesta poate fi un semnal pentru ce se va întâmpla miercuri, la votul de învestitură al întregului Cabinet. \"M-a bucurat în schimb votul a o parte din colegii liberali, ceea ce pentru mine înseamnă mult\", a spus Videanu.

Întrebat dacă va discuta cu protestatarii care au participat la audierile din Parlament, ţinând bannere pe care era scris \"Roşia Montantă nu este de Vi[n]deanu\", actualul ministru al Economiei a spus că el este \"ultima persoană\" care să închidă un dialog şi va discuta cu toţi cei interesaţi.

Ministrul desemnat al Economiei, Adriean Videanu, a declarat, la audierile din comisii, că speră ca în prima şedinţă a viitorului Guvern să fie aprobată Hotărârea de înfiinţare a celor două companii energetice.
\"Sper că mâine Guvernul obţine votul de învestitură, şi atunci joi, în prima şedinţă de Guvern, să şi aprobăm Hotărârea de Guvern de înfiinţare a celor două companii. Am făcut demersurile premergătorare în adunările generale ale acţionarilor, s-a aprobat procesul de înfiinţare a acestora, astfel încât 2010 să înceapă sub aspectul integrării celor două companii. Procesul final eu cred că va fi 30 iunie 2010\", a declarat Videanu, la audierile din Parlament.

Democrat-liberalul a adăugat că, în privinţa celor două companii energetice, îşi doreşte să implice toate formaţiunile politice reprezentante în Parlament. \"Să avem o dezbatere foarte serioasă cu toate partidele, e un proiect important pentru România, nu trebuie să fie apanajul niciunei formaţiuni politice\", a mai spus Videanu. Ministrul propus la Economie a vorbit despre un program de restructurare, discutat cu sindicatele, arătând că disponibilizarea minerilor aflaţi în pragul pensiei sau a celor bolnavi, negociată cu sindicatele, ar crea premisele angajării a 300-400 de persoane tinere.  Videanu a mai spus că \"nu se va închide nicio mină, ci va fi o evaluare strict economică a fiecărei mine\".

Ministrul PD-L a reuşti să stârnească controverse recent prin declaraţiile sale pe tema proiectului Roşia Montană. Videanu vrea să urgenteze demersurile pentru ca lucrările de la exploatarea de aur de la Roşia să înceapă cât mai repede. Intenţia sa a fost criticată de organizaţiile de mediu, care au postat şi marţi în sala de audieri bannere contra acestei dorinţe a lui Videanu.