MENIU

Vezi care e valoarea punctului de pensie de la 1 ianuarie!

Punctul de pensie va depăşi 700 de lei anul viitor
Proiectul Legii Bugetului de Asigurări Sociale şi de Stat

Proiectul legii Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat stabileşte valorile pe care le vor avea punctul de pensie şi salariul mediu brut începând de la începutul anului, dar şi cotele ce trebuiesc plătite pentru şomaj şi pensii private.

Valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei şi se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2010, se arată în proiectul Legii Bugetului Asigurărilor Sociale discutat miercuri cu sindicatele de Guvern. Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010 este de 1.836 lei. Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte, în condiţiile legii, în cazul: asiguratului sau pensionarului, la  1.836 lei; unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, la 918 lei.

Pentru anul 2010 cotele de contribuţie de asigurări sociale se stabilesc după cum urmează : 

a) 31,3 % pentru condiţii normale de muncă, datorate de angajator şi angajaţi, din care 10,5 % datorate de     angajaţi şi 20,8 % datorate de angajatori ;
b) 36,3 % pentru condiţii deosebite de muncă, datorate de angajator şi angajaţi, din care 10,5 % datorate de angajaţi şi 25,8 % datorate de angajatori ;
c) 41,3 % pentru condiţii speciale de muncă, datorate de angajator şi angajaţi, din care 10,5 % datorate de angajaţi şi 30,8 % datorate de angajatori.
(2) În cota de contribuţie individuală de asigurări sociale prevăzută la alin.(1) este inclusă şi cota de 2,5 % aferentă fondurilor de pensii administrate privat, prevăzută de Legea nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Contribuţia datorată de angajatori la bugetul asigurărilor pentru şomaj  este  de 0,5 %  ;
Contribuţia individuală datorată la bugetul asigurărilor pentru şomaj este de 0,5 %;
Contribuţia datorată la bugetul asigurărilor pentru şomaj de către persoanele asigurate în baza contractului de asigurare pentru şomaj este de 1 %;
Contribuţia datorată de angajator la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale conform art.7 alin.(1) din Legea nr.200/2006, cu modificările ulterioare este de 0,25 %.

Mai multe articole despre:
buget şomaj proiect cote guvernul Emil Boc