MENIU

Venezuela anunţă cumpărarea unor rachete ruse, care "nu ratează ţinta"

Foto: eldib.files.wordpress.com

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a anunţat că o serie de rachete ruse cu o rază de acţiune de 300 de kilometri, care nu îşi ratează niciodată ţinta, vor sosi în curând în Venezuela, precizând că vor fi folosite pentru apărare, nu pentru atac.

"Am semnat acorduri cu Rusia. În curând, mici rachete vor începe să ajungă. Le instalezi aici şi lansezi mica rachetă. Ştii la ce distanţă poate ajunge? 300 de kilometri rază de acţiune. Şi nu ratează", a declarat Chavez, în faţa a zeci de persoane strânse în faţa palatului prezidenţial, la întoarcerea dintr-un turneu internaţional.

Preşedintele venezuelean nu a precizat dacă aceste acorduri au fost semnate în timpul vizitei sale Moscova, de miercuri şi joi, şi a dat asigurări că semnarea unor acorduri militare cu ţări terţe nu au ca scop atacul. "Sunt instrumente de apărare, pentru că ne vom apăra ţara în faţa oricărei ameninţări", a adăugat el, în apaluzele susţinătorilor săi.

În cursul vizitei lui Chavez la Moscova, ministerele Apărării din cele două ţări au semnat un acord de cooperare militară, al cărui conţinut nu a fost dezvăluit. "Astfel de contracte nu sunt semnate niciodată în public. Vom livra Venezuelei armele pe care Venezuela ni le cere, în conformitate cu dreptul internaţional", a declarat preşedintele rus Dmitri Medvedev. "De ce nu tancuri? Avem, fără nicio îndoială, tancuri bune. Dacă prietenii noştri vor tancuri, li le vom livra", a comentat el.

Chavez, care consideră Rusia un aliat strategic, a confirmat recent cumpărarea, la Moscova, a unor tancuri BMP3, MPR şi T-72, destinate în special apărării frontierei cu Columbia, cu care Caracasul a suspendat relaţiile diplomatice în iulie.

Potrivit presei ruse, Caracasul vrea să achiziţioneze tancuri T-72 şi T-90, elicoptere, transportoare blindate, submarine şi sisteme antirachetă.
Rusia şi Venezuela au semnat între 2005 şi 2007 12 contracte de armament, pentru o sumă totală de 4,4 miliarde de dolari.

În cursul acestei perioade, Rusia a vândut Venezuela 24 de avioane de vânătoare clasa Suhoi-30, 50 de elicoptere de luptă şi 100.000 de puşti de asalt Kalaşnikov şi i-a acordat un credit de un miliard de dolari pentru achiziţionarea de armament.

Chavez s-a întors vineri la Caracas, după un turneu în cursul căruia a vizitat Libia, Siria, Algeria, Iran, Turkmenistan, Belarus, Rusia şi Spania.

Mai multe articole despre:
Moscova Rusia rachete Venezuela Hugo Chavez