MENIU

Vasile Marica: Statisticienii vor avea joi o grevă de avertisment, în condiţiile în care Guvernul nu le răspunde foarte serios

Foto: apropo.ro

Preşedintele Sindicatului funcţionarilor publici Sed Lex, Vasile Marica, a declarat luni seară la Realitatea TV că statisticienii vor avea joi o grevă de avertisment, în condiţiile în care Guvernul nu va răspunde "foarte serios" cererilor privind acordarea sporurilor şi plata orelor suplimentare.

"Statisticienii au cele mai mici salarii din sistem, au aproximativ 7,4 milioane de lei (vechi, n. red.) brut. Cu 7,4 milioane nu poţi să-ţi iei un statistician bun", a afirmat Vasile Marica.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicale a Statisticienilor din România, Dan Paraschiv, a declarat luni pentru NewsIn că aproximativ 1.200 de sindicalişti din Statistică ar putea participa la greva de avertisment şi greva generală.

Potrivit lui Paraschiv, în Statistică lucrează în prezent 1.800 de persoane, din care 1.200 sunt înscrişi în sindicat. Federaţia Sindicală a Statisticienilor din România este afiliată la SedLex.

"Am vorbit cu conducerea Institutului Naţional de Statistică şi ni s-a explicat că nu sunt bani la bugetul instituţiei. De aceea, dorim să discutăm cu reprezentanţii Guvernului pentru a vedea modalităţile de plată a acestor drepturi, care sunt prevăzute în lege", a adăugat liderul sindical.

Peste 60% din statisticieni câştigă sub 800 lei

"Deşi au studii superioare, peste 60% din statisticieni sunt plătiţi cu mai puţin de 800 lei, iar mulţi iau chiar 500 lei. După rectificarea bugetară, am fost anunţaţi că nu se vor mai plăti orele suplimentare şi sporurile, fapt ce a dus la scăderea salariilor cu aproximativ 25%. În aceste condiţii, va fi foarte greu să mai păstrăm oameni în sistem", a precizat Paraschiv.

Federaţia Sindicală a Statisticienilor din România a anunţat, luni dimineaţă, că va declanşa în 28 mai o grevă de avertisment, urmată de o grevă generală pe perioadă nedeterminată, din 4 iunie, dacă Guvernul nu va rezolva problema plăţii orelor suplimentare şi a altor sporuri.