MENIU

Vasile Dâncu: "Nu mă aşteptam ca Geoană să-i aducă înapoi pe toţi comuniştii şi securiştii"

Foto: NewsIn

Am 48 de ani şi stau pe marginea râului, unde, vorba lui Sun Tze, dacă ai răbdare, cadavrul duşmanului tău nu va întârzia să apară, plutind la vale. Parcă deja se vede ceva în zare. – interviu cu Vasile Dâncu.

"Nu mă aşteptam ca Geoană să-i aducă înapoi pe toţi comuniştii şi securiştii”

Alin Fumurescu: Grupul "de la Cluj" a fost, cred în continuare, cea mai interesantă încercare de reformă a PSD. S-a ales praful de ea. Cine a venit cu ideea? – că de ce s-a ales praful de ea, ştiu:) şi era de aşteptat. Nu?

Vasile Dâncu: A fost ideea mea, la îndemnul lui Rus să facem ceva. Primul document l-am scris în 2001 şi l-am prezentat lui Năstase, erau 40 de întrebări despre Transilvania la care trebuie să răspundă PSD. Toţi mi-aţi spus că PSD este nereformabil, eu m-am încăpăţânat să nu cred. Nici acum nu sunt convins cu totul. Am scris apoi documentul cu care l-am bătut pe Iliescu "Reforma profundă a PSD" şi nu mă aşteptam ca Geonă, după ce va câştiga, să-i aducă înapoi pe toţi bolşevicii şi securiştii. Dar, dincolo de toate acestea, Grupul de la Cluj a fost o izbucnire de luciditate a stângii româneşti şi, mai ales, a provinciei. A fost şi o perioadă de euforie, aproape doi ani în care am visat cu toţii şi am realizat câteva lucruri. Grupul de la Cluj a fost un nume dat nevoii de schimbare, renunţării la imobilism şi centralism de tip bolşevic. Acum este greu să fie vizibil, căci toţi ochii sunt îndreptaţi spre "femurul porcin" al guvernării.

Citeşte mai mult pe Vox Publica

Mai multe articole despre:
Cluj PSD Vasile Dâncu Vox Publica